Svijet
0

Izrael stvorio tampon zonu u pojasu Gaze

FENA
Izraelske snage su u četvrtak zauzele ostatke tri napuštena jevrejska naselja na sjeveru pojasa Gaze i ušle u obližnji palestinski grad, stvarajući privremenu tampon zonu kako bi spriječile palestinske ekstremiste da ispaljuju rakete prema Izraelu.

Vojska je prošle sedmice pokrenula svoju najveću operaciju u priobalnom području otkako se povukla s te teritorije prije godinu dana. Operacija, koja je uslijedila nakon zarobljavanja izraelskog vojnika, proširena je tokom noći nakon što su pripadnici vladajuće grupe Hamas ispalili dvije rakete na južni izraelski grad Ashkelon, koji je nekada bio van njihovog dometa.

Niko nije povrijeđen u napadu, ali je napad na Ashkelon, grad od 11.000 stanovnika, razbjesnio premijera Ehuda Olmerta, koji je obećao da će raketni napadi imati "dalekosežne posljedice".

Ministar u vladi Binyamin Ben-Eliezer izjavio je kako će izraelski vojnici i tenkovi ući u gusto naseljene gradove Beit Lahiya i Beit Hanun - koje ekstremisti često koriste kao lansirne rampe za raketne napade.

[SLIKA]1[/SLIKA] Civili u Beit Lahiyau

Novinar Associated Pressa u pratnji izraelskih vojnika javio je da su snage došle do predgrađa Beit Lahiye i zauzele dvospratnu kuću s porodicom koja je bila u njoj. Izraelski tenk i nekoliko oklopnih vozila okružilo je kuću. Porodica je bila prisiljena da ostane u prizemlju.

Pucnjava iz vatrenog oružja i tenkovska vatra izbili su u tom području, a palestinski medicinski radnici javili su da je jedan Palestinac ubijen u pucnjavi.

Izraelski lideri saopćili su kako im je cilj zustaviti raketnu vatru i vratiti nazad zarobljenog vojnika, te da ne planiraju ponovo okupirati Gazu.

Nemamo namjeru zauzeti pojas Gaze, izjavio je ministar odbrane Amir Peretz.