Svijet
0

Izrael spreman na pregovore s Palestinom i Sirijom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u srijedu da je američkom predsjedniku Baracki Obami prenio svoju volju o "hitnom pokretanju" mirovnih pregovora s Palestincima i Sirijom.
  • Rekao sam da sam spreman odmah pokrenuti mirovne pregovore s Palestincima i sa Sirijom, rekao je Netanyahu novinarima po povratku iz Washingtona, javio je AFP.

Međutim, on je ponovio da svako mirovno rješenje "mora odgovarati sigurnosnim potrebama Izraela".

Indirektni pregovori između Sirije i Izraela prekinuti su u decembru prošle godine nakon izraelske ofanzive u pojasu Gaze. Damask traži od Izraela da se potpuno povuče s Golanske visoravni, okupirane 1967., što hebrejska država odbija.

Premijer je ocijenio da se uspio "složiti s predsjednikom Obamom o značajnim pitanjima", uprkos razlikama tokom njihovog razgovora u ponedjeljak.

Tako je Netanyahu rekao da arapske države s kojima želi pregovarati "moraju učiniti konkretne ustupke na samom početku pregovora".

Osim toga, dva dužnosnika su se složila da "imaju zajedničku politiku s ciljem da spriječe Iran da se domogne vojnog nuklearnog oružja".

  • Predsjednik Obama je kazao da dijalog s Iranom neće biti bez vremenskog ograničenja, te priznao pravo Izraela na samoodbranu, kazao je Netanyahu.