Sukob Izrael - Palestina
0

Izrael širi ofanzivu, a Hamas kritizira SAD

FENA
Izraelski sigurnosni kabinet najavio je u petak da će proširiti ofanzivu u pojasu Gaze protiv ciljeva Hamasa, nakon što je odbacio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na prekid vatre na toj palestinskoj teritoriji.

U komunikeu objavljenom nakon sjednice, 14. dana ofanzive, kabinet je naveo da će "IDF (izraelska vojska) nastaviti djelovati kako bi se ispunili ciljevi operacije - da se postigne promjena u sigurnosnoj situaciji na jugu zemlje - u skladu s planovima koji su odobreni na početku operacije".

"Napori da se spriječi krijumčarenje oružja u pojas Gaze će se nastaviti", navedeno je u saopćenju.

Jedan od čelnika Hamasa koji živi u izgnanstvu Musa Abu Marzuq izjavio je u međuvremenu da Sjedinjne Države žele dati Izraelu više vremena da nastavi ofanzivu.

"Time što nisu glasale za rezoluciju, niti su stavile veto, SAD šalju jasan signal da podržavaju rezoluciju, ali malo poslije", rekao je politički lider Hamasa Abu Marzuq za TV libanskog Hezbollaha u Damasku.

"Zato oni žele dati neprijatelju više vremena. Ali vas uvjeravam da oni neće postići nijedan od svojih ciljeva i povući će se uz razočarenje i biti poraženi", poručio je Marzuq.

Prije njegove izjave u saopćenju drugih zvaničnika Hamasa je navedeno da se rezolucija ne tiče te organizacije jer oni nisu ni konsultirani.

"O rezoluciji je diskutirano u salama UN-a. Pokret nije konsultiran, naša vizija i interes našeg naroda nisu uzeti u obzir", kazao je Marzuq.

Za dvije sedmice izraelske ofanzive na pojas Gaze poginulo je skoro 800 Palestinaca, među njima mnogo žena i djece. Deset izraelskih vojnika ubijeno je u ofanzivi a još tri izraelska civila su ubijena u eksploziji raketa ispaljenih preko granice.

Izrael obećava kako će nastaviti da osigurava humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze i da će nastaviti s trosatnim prekidima vatre svakog dana kako bi se omogućilo snabdijevanje hranom i lijekovima, iako su agencije za pomoć upozorile da ni izdaleka to nije dovoljno vremena.

Predstavnik ministarstva vanjskih poslova Izraela Amos Gilad, prenosi Tanjug, sastao se u petak s egipatskim zvaničnicima u Kairu da razmotre egipatsku inicijativu za primirje.

Izrael traži da se ne povuče iz Gaze dok se ne uspostave mehanizmi koji će osigurati zaustavljanje krijumčarenja oružja kroz tunele ispod granice Gaze i Egipta.

Prvi cilj Izraela je da se sasvim zaustave raketni napadi Palestinaca na jug te zemlje.