Svijet
0

Izrael se neće izviniti za smrt devet Turaka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Usprkos odluci Turske da snizi diplomatske odnose s Izraelom i zamrzne sve međusobne vojne sporazume, jevrejska država se neće izviniti toj zemlji za smrt devet Turaka prilikom upada na brod koji je maja prošle godine nosio pomoć pojasu Gaze, izjavio je danas jedan neimenovani visoki zvaničnik izraelske vlade.

Isti izvor je naglasio da Izrael ponovo izražava svoje žaljenje zbog gubitka života, ali se neće izvinjavati za akcije samoodbrane koju su njegovi vojnici preduzeli, prenijele su agencije.

"Izrael, poput drugih zemalja, ima legitimno pravo da brani svoje civile i vojnike", rekao je taj zvaničnik, objasnivši da Izrael shvata važnost " historijskih odnosa između jevrejskog i turskog naroda".

U svjetlu toga, Izrael je ulagao mnogo napora posljednjih mjeseci da riješi konflikt između dvije zemlje ali to nije uspjelo", kazao je zvaničnik, dodavši da se Izrael nada da će "biti pronađen način da se prevaziđu nesporazumi i djelovat će u tom cilju".

Osvrćući se na odluku Turske da protjera izraelskog ambasadora Gabija Levija iz Ankare, isti izvor je rekao da je taj diplomata već završio svoj mandat, da se oprostio od turskih kolega i da se ionako vraća kući u narednim danima.

Njegov nasljednik još nije imenovan.

Aludirajući na pet mjera koje je najavio šef diplomatije Turske Ahmet Davutoglu koje će se preduzeti protiv Izraela, zvaničnik je izrazio nadu da će ta zemlja poštovati međunarodno pravo u odnosu na pomorski saobraćaj na Mediteranu, povodom nagovještaja da će se poslati brodovi u blizinu Gaze.

Izvještaj UN-a o krvavom incidentu, poslije čijeg je objavljivanja Turska najavila ove mjere, Izrael je prihvatio s izvjesnim rezervama, označivši ga "profesionalnim, ozbiljnim i pomnim".

Rezerve se odnose na zaključak da je izraelska vojska koristila nerazumnu i prekomjernu silu, kada je presrela turski brod "Mavi Marmara", ali je s druge strane Izrael zadovoljan jer je pomorska blokada pojasa Gaze označena legalnom i ocjenjeno da su komandosi djelovali u samoodbrani.