Avigdor Lieberman
0

"Izrael se neće izviniti Ankari"

SRNA
Avigdor Lieberman (Foto: AP)
Avigdor Lieberman (Foto: AP)
Izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Lieberman izjavio je danas da se Izrael neće izviniti Turskoj za akciju komandosa na brodu koji je prevozio humanitarnu pomoć u pravcu Gaze, a u kojoj je ubijeno devet turskih aktivista.

On je na sastanku izraelskih ambasadora u Jerusalimu rekao da je zahtjev Ankare da se Izrael izvine ukoliko želi normalizaciju odnosa obična drskost.

"Turska vlada je ta koja treba da se izvini jer podržava terorizam", rekao je Lieberman, dodajući da nema nikakvih izvinjenja.

U akciji izraelskih komandosa na brodu koji je prevozio humanitarnu pomoć 31. maja ubijeno je devet turskih aktivista, što je izazvalo međunarodnu osudu i dovelo do tenzija između dvije zemlje koje su skoro prekinule odnose.

Početkom mjeseca dvije strane održale su razgovore pomirenja u Ženevi i uradile nacrt sporazuma za okončanje krize, koji Izrael tek treba da odobri.

Ovaj sporazuma poziva Izrael da se izvine za napad, plati nadoknadu porodicama žrtava, kao i da obje strane nastave veze, uključujući povratak turskog ambasadora u Tel Aviv.

U Izraelu postoji veliki otpor izvinjenju za ovaj incident, posebno jer se to može vidjeti kao priznanje odgovornosti i otvaranje mogućnosti da se Izrael i izraelski vojnici nađu pred međunarodnim sudovima.