Gaby Ashkenazi
0

Izrael se mora pripremiti na svaku opciju protiv Irana

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zapovjednik Glavnog štaba izraelske vojske general Gaby Ashkenazi ponovio je u četvrtak na državnom radiju da se jevrejska država mora "pripremiti na sve opcije" kako bi zaustavila iranski nuklearni program.

"Mislimo kao i SAD da se Iran ne smije domoći nuklearnog oružja. Prioritet da se dođe do tog cilja jeste proći diplomatiju i sankcije, ali svijet mora shvatiti da se moramo pripremiti na svaku opciju", rekao je general, koji se trenutno nalazi u posjeti Washingtonu.

Zapovjednik Glavnog štaba također je razgovarao o mogućnosti izraelskog napada na iranske nuklearne instalacije, poput onoga koji je njegova zemlja pokreula u Iraku 1981., na atomsku centralu u Osiraku, blizu Bagdada.

General Ashkenazi nalazi se u prvoj posjeti SAD-u kao zapovjednik Glavnog štaba. On se sastao s američkim potpredsjednikom Dickom Cheneyem i u četvrtak bi trebao razgovarati sa zapovjednikom Glavnog štaba američkih oružanih snaga admiralom Michaelom Mullenom.

Načelnik izraelskog Glavnog štaba naglasio je da je njegov glavni zadatak da "pripremi vojsku za rat, kako bi se pobijedio terorizam".

Dan ranije, izraelski premijer Ehud Olmert, koga navodi državni radio, ocijenio je tokom susreta s američkim kandidatom na predsjedničkim izborima Barckom Obama da bi, prema izraelskim procjenama, Iran mogao raspolagati s atomskim oružjem do kraja 2009. ili najkasnije početkom 2010.

Mark Regev, glasnogovornik Ehuda Olmerta, nije potvrdio ni demantirao ove izjave. On se ograničio kazavši da je premijer naglasio "nužnost međunarodne zajednice da hitno djeluje" protiv nuklearnih ambicija Irana.