Tzipi Livni
0

'Izrael se bori protiv terora i ekstremizma'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni izjavila je u ponedjeljak da Izrael vodi rat protiv terora i ekstremizma na Bliskom istoku boreći se protiv palestinskog Hamasa u pojasu Gaze.

Obraćajući se novinarima na konferenciji u Jerusalemu, uz šefove diplomatija nekoliko zemalja Evropske unije, Livni je najavila da će Izrael izmijeniti situaciju u regiji, naglasivši da su prošli dani kada Hamas ispaljuje rakete, a izraelska vojska se uzdržava da odgovori.

"Kada Izrael bude na nišanu, osvetit će se", rekla je Livni, naglasivši da je Bliski istok podijeljen na umjerenjake i ekstremiste i da "svako u regiji mora odrediti gdje pripada".

"Ono što mi činimo je bitka u regiji, bitka protiv terorizma i terora", rekla je Livni, naglasivši da umjereni čelnici na Bliskom istoku shvataju da Hamas ima terorističke veze s Iranom i Hezbollahom.

Također je rekla da ona potpuno razumije želju međunarodne zajednice da vidi zatišje u regiji i da Izrael također isto želi. Objasnila je da ministarstva odbrane i vanjskih poslova sarađuju kao bi se omogućio prijevoz humanitarne pomoći u pojas Gaze i olakšale birokratske prepreke.

Izrael je u ponedjeljak dopustio da oko 80 kamiona s gorivom i hranom uđe u pojas Gaze, ali to ni izdaleka neće zadovoljiti potrebe.

"Ne pokušavamo kazniti narod (u Gazi)", istaknula je dodavši: "Pokušavamo poduzeti sve što je neophodno da izbjegnemo civilne žrtve, ali na nesreću oni (teroristi) se kriju među civilima."

Kasnije, obraćajući se izraelskim novinarima, rekla je da ne vidi kako međunarodni promatrači mogu pomoći u ovoj fazi i da je Izraelu potrebno više vremena da završi operaciju u Gazi započetu 27. decembra koja je u subotu proširena i na kopnu.

Izraelske kopnene snage desetog dana ofanzive napreduju dublje u pojas Gaze koji su podijelile na tri dijela kako bi spriječile dostavu oružja i municije borcima Hamasa.

Broj žrtava na palestinskoj strani uveliko je premašio 500, uključujući najmanje 100 žena i djece. Palestinski ekstremisti i dalje ispaljuju rakete preko granice. U raketnim napadima je do sada poginulo četvero Izraelaca, a jedan vojnik je ubijen u kopnenim sukobima.

"Sve dok Hamas kontrolira pojas Gaze, dok ne prihvata zahtjeve međunarodne zajednice... on je prepreka ne samo Izraelu, već i čitavoj međunarodnoj zajednici i Palestincima također", rekla je Livni.

Šef češke diplomatije Karel Schwarzenberg, čija je zemlja predsjedavajuća EU-a, naglasio je da je stav EU-a trenutno postizanje prekida vatre, odbacivši pristup Izraela da primirja ne može biti dok izraelska vojska ne ostvari svoje ciljeve.

Livni je akciju Izraela ocijenila kao "legitimnu samoodbranu", prenio je Tanjug.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak branio je ranije u ponedjeljak upad u pojas Gaze, naglasivši kako bi svaka zemlja koja teži da opstane poduzela takvu akciju.