Svijet
0

Izrael sam istražuje upad na konvoj pomoći Gazi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je kasno u nedjelju uvečer najavio, a izraelska vlada će danas, kako se očekuje, odobriti osnivanje neovisne javne komisije za istragu upada na brodove sa humanitarnom pomoći za pojas Gaze, prije dvije sedmice, kada je ubijeno devet propalestinskih aktivista, turskih državljana.

Izrael je ranije odbacio prijedlog UN-a za međunarodnu istragu, ali je pristao da dva strana promatrača uključi u svoju komisiju. Ona će ispitati i legalnost blokade pojas Gaze, kao i legalnost akcija mornarice.

Komisiju će predvoditi umirovljeni sudac Vrhovnog suda Jacob Terkel, a članovi će biti Shabtai Rosen (1993), profesor međunarodnog prava, eksperti za pomorsko pravo, dobitnik izraelske nagrade za pravo i laureat nagrade Haag u međunarodnom pravu, i general bojnik u pričuvi, bivši predsjednik izraelskog Instituta za tehnologiju Amos Horev.

Sjedinjene Države su odmah pohvalile odluku da se istraži upad koji se dogodio 31. maja, kada su mornarički komandosi pucali na propalestinske aktiviste, nakon što su naišli na neočekivano jak otpor na najvećem brodu, od ukupno šest u floti sa 10.000 tona pomoći blokiranoj palestinskoj teritoriji.

"Izrael ima vojni pravni sustav koji odgovora međunarodnim standardima i sposoban je voditi ozbiljnu i vjerodostojnu istragu", navedeno je u saopćenju Bijele kuće u kojoj je navedeno kako se očekuje da Izrael predstavi rezultate otvoreno i istraga bude brza. Potez Izraela označen je kao važan korak naprijed.

Strani promatrači će sudjelovati u radu komisije, ali nije objelodanjeno koja će im biti ovlasti. Jedan će biti William David Trimble, dobitnik Nobelove nagrade za mir iz Sjeverne Irske, a drugi bivši pravni savjetnik kanadske vojske Ken Watkin.

U saopćenju ureda izraelskog premijera Benjamina Netanyahua definira se mandat komisije i pitanja kojima će se baviti.

Ona će ispitati poziciju Turske, imajući u vidi da je najveći brod u konvoju Mavi Marmara plovio pod turskom zastavom, akcije koje su poduzeli organizatori konvoja, posebno islamska dobrotvorna organizacija IHH, sa sjedištem u Turskoj, a koja, navodno, ima veze s terorističkim organizacijama, kao i identitet sudionika konvoja i njihove namjere.

Komisija će moći pozvati bilo koju osobu ili organizaciju da svjedoči ili dade neku informaciju.

Netanyahu je naredio da izraelska vlada i agencije u potpunosti surađuju s istragom. Međutim, u istrazi same vojne operacije, ili bilo koje akcije obrambenog personala, komisija će biti ovlaštena da dobije uvid samo u dokumente koji su izravno relevantni, navode izraelski mediji.

Ona će dobiti nalaze unutarnje vojne istrage koju predvodi general bojnik Giora Eyland. Ako komisija zaključi da je vojna istraga nedovoljna, tražit će dodatna ispitivanja, prenio je Tanjug.

Očekuje se da će izraelski premijer, ministar obrane i drugi ministri, kao i načelnik glavnog štaba, svjedočiti pred komisijom. Rok za završetak njenog rada nije određen i tek treba da se odluči hoće li saslušanja biti otvorena.