Relativno mirna noć u Gazi
7

Izrael razmišlja o primirju, UN traži prekid nasilja da bi dostavili pomoć

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok konflikt ulazi u svoj sedmi dan, svijet očekuje nove pregovore o primirju između Izraela i Hamasa u Gazi. Iako su se čule eksplozije u Gazi, noć je bila relativno mirna.

Izraelski lideri su se kasno sinoć okupili kako bi diskutovali o egipatskom prijedlogu o primirju. Očekuje se da će pregovori biti nastavljeni i danas u Kairu. U međuvremenu, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija poziva obje strane da zaustave napade kako bi humanitarne organizacije mogle dostaviti pomoć ljudima u Gazi.

U pojasu Gaze je od početka izraelskog bombardovanja poginulo više od sto osoba. U palestinskim raketnim napadima su poginula najmanje tri izraelca.

U ponedjeljak je komandant islamističke grupe Jihad poginuo u napadu na blok zgrada u kojima su se nalazile medijske organizacije. Na sjeveru Gaze je poginuo jedan bračni par i njihovo dvoje male djece.

Izraelska armija je izjavila da je tokom dana na teritoriju Izraela palo 67 raketa ispaljenih iz Gaze. Izraelska vojska se okuplja na granici, što dovodi do mogućnosti kopnene ofanzive. Međutim, zvaničnici su izjavili da su obustavljeni svi mogući planovi o kopnenoj ofanzivi dok traju pregovori o primirju.

Dopisnici BBC-a su kazali da je noć u Gazi bila relativno mirna, bez granatiranja izraelske ratne mornarice i sa samo nekoliko zračnih napada. Kako kažu dopisnici, to je možda prva naznaka o napretku u pregovorima u Kairu, gdje Egipat pokušava dogovoriti prekid vatre uz pomoć Turske i Katara.

U cilju ubrzavanja pregovora o primirju, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon će se danas susresti sa Nabilom al-Arabijem, šefom Arapske lige, a nakon toga će otputovati u Izrael. Očekuje se da će Gazu danas posjetiti i Ahmet Davutoglu, premijer Turske, kao i arapski ministri vanjskih poslova.

Jutros je devet izraelskih ministara završilo svoje razgovore, ali još uvijek nije poznata njihova reakcija na posljednje egipatske prijedloge. Sadržaj egipatskog plana nije poznat, ali se zna da su i Izrael i Hamas dali svoje uslove.

Izrael traži prekid svih neprijateljskih djelovanja iz Gaze i međunarodne napore u sprečavanju naoružavanja Hamasa, dok Hamas traži kraj blokade Gaze i "asasinacije" Izraela.

U međuvrmenu, UN traži prekid nasilja sa obje strane kako bi se pomoglo ljudima u Gazi. Rusija je zatražila da se danas glasa o rezoluciji ukoliko se Vijeće sigurnosti ne dogovori o narednim koracima.

Riyad Mansour, palestinski izaslanik pri UN-u, je rekao da Vijeće sigurnosti ne smije ostati na margini. On je rekao da UN mora djelovati skladno svojim odgovornostima i spriječiti agresiju na palestinski narod.

U ponedjeljak je Barack Obama, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, razgovarao sa egipatskim predsjednikom Mohamedom Mursijem i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o mogućim načinima za prekid nasilja.