Odbili prijedlog UN-a
0

Izrael provodi sopstvenu istragu

SRNA
Ehud Barak (Foto: AP)
Ehud Barak (Foto: AP)
Izrael je danas saopštio da će sam istražiti raciju na brodu sa humanitarnom pomoći za Gazu, nakon što je odbio prijedlog UN da se provede međunarodna istraga o događajima u kojima je poginulo devet osoba.

Izraelski ministar odbrane Ehud Barak rekao je u parlamentu, reagujući na zahtjev opozicije za izglasavanjem nepovjerenja Vladi, da Izrael "namjerava da provede svoju istragu o događajima".

Poslanici su kasnije odbacili prijedlog da se glasa o povjerenju Vladi.

Barak nije saopštio detalje o formi istrage, a izraelski mediji prenose da se ona jooš razrađuje, djelimično u saradnji sa SAD, kako bi se osiguralo da budu zadovoljeni zahtjevi zapadnih zemalja o ispitivanju dešavanja na brodu "Mavi Marmara".

Barak je sugerisao da Izrael razmatra mogućnost izmjene oblika četvorogodišnje blokade Pojasa Gaze, kojim vlada pokret Hamas.

On je dodao da Izrael namjerava da zadrži resktricije na moru, jer tu mjeru smatra suštinskom za sprečavanje naoružavanja Hamasa raketama.

Ministar odbrane rekao je da će istraga koju Izrael planira biti odvojena od vojne istrage i da će istražitelji pokušati da utvrde da li izraelska blokada Gaze i racija "ispunjavaju standarde međunarodnog prava".
"Izvući ćemo lekcije na političkom nivou i u bezbjednosnom establišmentu", rekao je Barak.