Arapska liga
0

"Izrael provodi 'etničko čišćenje' na Zapadnoj obali

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Arapska liga i Sirija usprotivile su se u ponedjeljak novoj naredbi izraelske vojske koja bi mogla dovesti do protjerivanja velikog broja Palestinaca sa Zapadne obale, ocijenivši da je riječ o "etničkom čišćenju".

Prema novim pravilima, svako ko bi bio uhvaćen da živi na Zapadnoj obali bez odobrenja Izraela mogao bi se suočiti s protjerivanjem u roku od tri dana ili biti osuđen na kaznu zatvora od sedam godina, javila je agencija Associated Press.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da bi na temelju novih naredbi, koje stupaju na snagu u utorak, moglo biti protjerano na desetke tisuća Palestinaca sa Zapadne obale.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad rekao je šefu Arapske lige Amr Moussi da bi Arapi i međunarodna zajednica trebalo hitno razmotriti potez Izraela, dok je Moussa najavio da će Arapska liga održati hitan sastanak u utorak u Kairu.

Deset izraelskih organizacija za ljudska prava poslalo je pismo izraelskom ministru odbrane Ehudu Baraku tražeći da se odustane od te naredbe, jer praktično dovodi sve stanovnike Zapadne obale u opasnost.

Od početka drugog palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije 2000. godine Izrael je spriječio kretanje Palestinaca između pojasa Gaze i Zapadne obale preko svoje teritorije.

Palestinci planiraju na obje te teritorije osnovati državu s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Prije nego što je zabrana uvedena, tisuće stanovnika osiromašenog pojasa Gaze preselile su se na Zapadnu obalu, koja je razvijenija, u potrazi za poslom.

Na temelju nove naredbe izraelske vojske mogli bi biti protjerani Palestinci koji nisu rođeni na toj palestinskoj teritoriji i njihova djeca, čak i ako su tamo rođena, objavio je izraelski list Haaretz.

Na temelju odluke u prvoj fazi na meti će biti Palestinci čije su lične karte izdane u pojasu Gaze, a potom strankinje udane za Palestince, piše Haaretz. Naredba omogućuje izraelskim vlastima da se odnose prema tim ljudima kao ubačenima na Zapadnu obalu.