Borba s finansijskom krizom
0

Izrael prosljedio palestinskim vlastima 45 miliona dolara pomoći

FENA
Izraelsko ministarstvo finansija proslijedilo je Palestinskim nacionalnim vlastima (PNA) 180 miliona šekela (oko 45 miliona dolara) kako bi riješile teške finansijske probleme, javile su u ponedjeljak novine The Jerusalem Post.

Sredstva, koja su prosljeđena uoči redovne mjesečne isplate poreskih sredstava koja Izrael prikuplja u ime PNA, deponirana su na račun PNA uoči svetog muslimanskog mjeseca ramazana, koji je počeo u petak. Taj potez jedna je od nekoliko izraelskih gesti dobre volje prema Palestincima u proteklih šest mjeseci.

Jedan visoki izraelski zvaničnik izjavio je za Jerusalem Post kako se nada da će ta gesta "poboljšati atmosferu" u regiji.

Svakog mjeseca Izrael prebaci na račun PNA oko 100 miliona dolara od prikupljenih poreza kako bi privolio palestinsko čelništvo d poduzme mjere koje želi izraelska strana.

PNA tvrde da uz velike napore isplaćuju mjesečne plaće službenicima u javnom sektoru.

U junu su plestinski analitičari izjavili za Xinhuu da je teška finansijska kriza - najteža otkako je Mhmud Abas izabran za palestinskog predsjednika 2005. godine - dovela do smanjenja stope ekonomskog rasta na palestinskim teritorijama s devet posto u 2010. godini na 5,4 posto u prvom kvartalu ove godin.

Kriza je prinudila PNA da isplate samo 60 posto junskih plaća civilnim službenicima.

Prema zvaničnim podacima, PNA je potrebno oko 300 miliona dolara godišnje da pokriju sigurnosne potrebe, dok njihovi redovni godišnji prihodi nisu veći od 160 miliona dolara.

U međuvremenu je saudijska vlada saopćila prošle sedmice da planira prebaciti 100 miliona dolara na račun PNA.