Svijet
0

Izrael proširio kopnenu ofanzivu u Libanu

FENA
Izrael je rano u utorak nastavio bombardovanje ciljeva u Libanu u dolini Beka, pošto je vladin odbor za bezbjednost nešto poslije ponoći odlučio da proširi kopnenu ofanzivu na Liban i regrutuje nove rezerviste, javio je BBC.

Rečeno je da je cilj ofanzive potiskivanje gerilaca Hezbollaha preko rijeke Litani, trinaest kilometara sjeverno od izraelsko-libanske granice.

Hezbollah je odgovorio najavom otpora kroz 'libansko jedinstvo' - dok UN tvrde kako humanitarni konvoji i dalje vrlo teško stižu u Liban.

Dok borbe traju, diplomate svih zainteresovanih strana intenzivno nastoje da - uprkos iskazanim neslaganjima - dođu do usaglašene rezolucije o južnom Libanu i nadaju se rezultatu tokom sedmice.

Sastanak UN-a o novim mirovnim snagama za Liban odložen je za četvrtak.

Nepuna 24 sata od proglašenja obustave zračnih napada na južni Liban, poslije pogibije više od 50 civila u Qani, premijer Ehud Olmert izjavio je da neće biti primirja u ofanzivi protiv Hezbollaha:

"Borbe se nastavljaju. Nema primirja i neće biti primirja u danima koji slijede", kazao je.

Olmert je u u ponedeljak uveče istakao da rat neće biti završen dok Izrael ne bude u stanju da živi bezbjedno.

U saopćenju njegovog kabineta kaže se i kako je Olmert poručio britanskom premijeru Blairu kako bi primirje bilo moguće tek kad višenacionalne mirovne snage budu raspoređene u južnom Libanu.

Međutim, predstavnik za štampu Hezbollaha, Hussein Nabulsi reagovao je ljutito na ovo saopćenje, rekavši da će jako libansko jedinstvo iznuditi obustavu izraelske ofanzive.

"Jedino što će natjerati Izrael da prekine borbe koje vodi u Libanu su oštar i jak libanski otpor, i odlučno i jako libansko jedinstvo. A to je i ono što se trenutno stvarno događa u Libanu", kazao je Nablusi.

Olmertova najava je potvrđena i događajima na terenu, gdje su nastavljene oštre borbe duž dijelova izraelsko-libanske granice.

Istovremeno ne jenjava intenzitet diplomatskih napora da se dođe do jedinstvenog stava vodećih zemalja svijeta i rezolucije UN-a o najnovijoj libanskoj krizi.

Britanski premijer Tony Blair je u ponedeljak razgovarao s liderima Izraela i Libana, nakon čega je njegov predstavnik za štampu izjavio kako premijer vjeruje da na obje strane postoji volja da se sukob prekine.

BBC-jev komentator Jim Robinson, međutim, kaže da Blairova inicijativa nailazi na veći broj problema.

"Jedan od mnogih je to što Britanija i Amerika žele prvo raspoređivanje stabilizacionih snaga u južnom Libanu kako bi uvjerili Izrael da će biti bezbjedan. Francuzi, koji će vjerovatno predvoditi te snage, kažu da prvo mora da postoji politički sporazum. Blairov predstavnik za štampu novinarima više nije iznosio predviđanja o tome da li će početkom sedmice biti usaglašen tekst rezolucije UN-a o Libanu, kao što je to uradio u nedelju", tvrdi Robinson.

Šef francuske diplomatije Phillipe Douste-Blazy je - tokom svoje treće posjete Libanu od početka najnovijeg sukoba - ponovio zahtijev svoje zemlje za hitnim primirjem na Bliskom istoku kao uslovom za uključenje Francuza u višenacionalne snage.

On je pozvao sve zainteresovane strane da nađu političko rješenje. Douste-Blazy je istakao i važnost Irana za ovu krizu, rekavši - uprkos suprotnim stavovima Washhingtona - da je Iran odigrao važnu ulogu u stabilizaciji regiona.

Francuski ministar je ove ocijene iznio uoči vanrednog sastanka šefova diplomatije EU posvećenog libanskoj krizi u utorak.

Vijeće sigurnosti UN-a je u ponedeljak uveče produžilo za još mjesec dana mandat postojeće mirovne misije u Libanu, UNIFIL-a te se istovremeno se priprema da razmotri predloge o većim međunarodnim snagama za južni Liban.

Američki državni sekretar Condoleeza Rice izjavila je na završetku posjete Jerusalemu kako vjeruje da je primirje između Izraela i Hezbollaha moguće dogovoriti tokom ove sedmice.