Svijet
6

Izrael priprema strategiju lobiranja protiv sporazuma s Iranom

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izrael je uradio zvaničnu analizu navodnih nedostataka u okvirnom sporazumu u vezi s iranskom nuklearnom energijom što predstavlja osnovu za višemjesečno sveobuhvatno lobiranja premijera Benjamina Netanyahua da promijeni uslove sporazuma ili da ga u potpunosti blokira.

Netanyahu, kao otvoreni kritičar pregovora s Iranom, već je kritikovao sporazum, nazivajući ga nedostatnim. Očekuje se da će žestoko lobirati protiv okvirnog sporazuma koji treba biti finaliziran do 30. juna.

Ovaj okvirni sporazum, postignut u četvrtak, značajno će ograničiti iransku proizvodnju nuklearne energije za narednih pet godina, podsjeća Associated Press.

Izraelska analiza, koju su sastavili zvaničnici iz Netanyahuovog ureda, navodi da sistemi za inspekciju nisu toliko temeljiti kao što pregovarači tvrde jer se Iran eksplicitno ne prisiljava da otvori svoje nuklearne pogone za inspekciju "bilo kada i bilo gdje".

Također, u analizi se navodi da je sporazum nejasan o tome šta će se desiti ako Iran bude skladištio obogaćeni uranijum, ključni sastojak u proizvodnji nuklearnog oružja, niti kako bi sankcije ponovo mogle biti nametnute ako Iran prekrši sporazum.

Iako Iran, prema okvirnom sporazumu, ne bi trebao obogaćivati uranijum u svojim naprednim centrifugama u narednih deset godina, sporazum dozvoljava ograničeno "istraživanje i razvijanje" naprednih centrifuga.

Izraelski zvaničnici tvrde da bi Iran mogao odmah pokrenuti ove centrifuge nakon isteka sporazuma ili ukoliko dođe do njegovog kršenja.

Netanyahu navodi da je sporazum previše blag i da bi trebao značajnije ograničiti iranski nuklearni program.

Dok Netanyahu lobira protiv sporazuma, očekuje se da će tražiti od međunarodne zajednice da poduzmu akcije i protiv iranskih ne-nuklearnih aktivnosti.

Kako se navodi u analizi, sporazum bi se trebao odnositi i na iranske balističke rakete, koje mogu nositi nuklearne bojeve glave, i podršku Irana militantnim grupama diljem regije.