Svijet
0

Izrael priprema odbranu za optužbe o ratnim zločinima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelski premijer Ehud Olmert zadužio je svog ministra pravde da brani državu od optužbi za "ratne zločine" nakon izraelske vojne ofanzive u Pojasu Gaze, objavio je vladin izvor.

Ministar Daniel Friedman imenovan je u četvrtak na čelu međuministarske ekipe koja će koordinirati pravnu odbranu civilnih i vojnih zvaničnika u vezi sa zahtjevima za sudsko gonjenje, posebno pred međunarodnim instancama, javio je isti izvor.

Vojna cenzura je već poduzeta zabranjivanjem objavljivanja imena i fotografija zapovjednika jedinica koji su učestvovali u razarajućoj ofanzivi u Pojasu Gaze, pod kontrolom Hamasa, od straha da ne bi bili sudski gonjeni za ratne zločine.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je u utorak da se sudski gone odgovorni za izraelska bombardiranja, koja su u cijelosti "neprihvatljiva", s obzirom na to su pogođene zgrade UN-a na palestinskoj teritoriji, na kojoj je ubijeno više od 1.300 Palestinaca, od kojih polovina civila.

Osam izraelskih organizacija za odbranu ljudskih prava zatražilo je od glavnoga državnog tužitelja istragu o ponašanju izraelske vojske u Gazi "s obzirom na veličinu šteta nanesenih civilnom stanovništvu".

Izrael, pak, tvrdi da je njegova vojska nastojala poštedjeti civile u vrlo teškim borbenim uvjetima u urbanoj zoni te odgovornost za civilne žrtve pripisuje Hamasu .