Optužbe za ratni zločin
0

Izrael priprema odbranu u slučaju Gaza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suočen s optužbama za ratni zločin tokom 22-dnevne vojne ofanzive u Gazi u kojoj je, prema službenim podacima od četvrtka, ubijeno 1.330 i ranjeno 5.450 ljudi, Izrael priprema svoju odbranu, ali su mali izgledi da će se suđenje dogoditi, javlja agencija AFP.

Izrael je zabranio objavu identiteta i fotografija zapovjednika jedinica koje su sudjelovale u vojnoj ofanzivi na Gazu strahujući da bi mogli biti optuženi za ratni zločin, rekao je vojni izvor za francusku agenciju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u utorak je zatražio sudski progon odgovornih za "potpuno neprihvatljiva" bombardiranja UN-ovih zgrada u Gazi.

Otvaranje istrage zatražilo je i osam izraelskih organizacija za zaštitu ljudskih prava pozivajući državno odvjetništvo da ispita postupke izraelske vojske u Gazi "s obzirom na patnje nanesene civilima".

Voditelj hitne službe u Gazi Mouaviya Hasanein u četvrtak je objavio da je u 22 dana ofanzive ubijeno 1.330 Palestinaca, a ranjeno ih je 5.450.

Među poginulima je 437 djece mlađe od 16 godina, 110 žena i 123 starije osobe, te 14 liječnika i četiri novinara, rekao je i dodao da je u ofanzivi ranjeno 1.890 djece.

UN-ova agencija UNRWA, Amnesty International i strani liječnici koji rade u Gazi optužuju izraelsku vojsku za upotrebu bombi s bijelim fosforom u stambenim četvrtima, što je protivno međunarodnim konvencijama.

Richard Falk, UN-ov stručnjak za ljudska prava na palestinskim područjima, ističe da je kolektivno kažnjavanje što ga je Izrael nanio stanovništvu jednako "zločinu protiv čovječnosti".

Izrael pak prikuplja dokaze kojima će pokazati da su njegovi ciljevi bili isključivo vojni. Fotografijama snimljenim iz zraka i filmovima koje su izraelski vojnici snimili na terenu potkrijepit će svoje tvrdnje da je za civilne žrtve odgovoran radikalni palestinski pokret Hamas, čiji su se borci krili u naseljenim područjima služeći se civilima kao štitom.

"Logori za uvježbavanje i sva postrojenja Hamasa smješteni su blizu škola, džamija ili stambenih zgrada", rekla je vojna glasnogovornica Avital Leibovitch i istaknula da "Hamas čini zločine dovodeći civile na bojište".

Međunarodna federacija za ljudska prava i skupina odvjetnika najavila je da će se obratiti Međunarodnome kaznenom sudu (ICC), koji je ovlašten suditi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

No izraelska država nije potpisnica Rimskog statuta kojim je uspostavljen sud, podsjećaju stručnjaci.

S druge strane, ICC-u se može obratiti Vijeće sigurnosti UN-a, ali u njemu opet pravom veta raspolažu Sjedinjene Države, koje su glavni izraelski saveznik.

Džaber Uiša, potpredsjednik Palestinskog centra za ljudska prava, smatra da je najbolji put pozivanje na načelo "univerzalne pravde" jer ono nekoj državi omogućuje suđenje za ratne zločine čak i kada oni ne zadiru u njezine nacionalne interese.

U srijedu je Krisztina Morvai, mađarska pravnica specijalizirana za kazneno pravo pri državnom odvjetništvu svoje zemlje, podnijela tužbu protiv Izraela za genocid, nasilje nad civilima, apartheid i upotrebu zabranjenog oružja u napadima na Pojas Gaze.

Napadi na civile ili humanitarne organizacije mogu se smatrati ratnim zločinom dokaže li se da su "namjerni", napominje Larry Maybee, pravni stručnjak u Međunarodnom odboru Crvenog križa.

U prošlosti su tužbe protiv izraelskih dužnosnika bile podnesene u Belgiji, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Novom Zelandu, ali se odustalo se od njihovog progona.