Svijet
0

Izrael prekinuo zračne udare na 48 sati

FENA
Izrael je u ponedjeljak ujutro prekinuo zračne napade na južni Liban za 48 sati suočen s raširenim zgražanjem svijeta nad zračnim udarom po kući u selu Qana u kojem je ubijeno 56 Libanaca, od kojih su skoro svi žene i djeca.

Izgleda da objava - koju je učinio portparol State Departmenta s državnim sekretarom Condoleezom Rice u Jerusalemu - odražava američki pritisak na Izrael da učini izvjesne ustupke nakon napada, javio je AP.

Pored prekida zračnih napada, Izrael će također dopustiti otvaranje koridora za libanske civile koji žele krenuti iz južnog u sjeverni Libanon i otvorit će kopnene, morske i zračne koridore za dostavu humanitarne pomoći, saopćili su zvaničnici.

Izraelski zvaničnici potvrdili su kako je premijer Ehud Olmert pristao na trenutni 48-satni prekid zračnih udara, počevši od dva sata ujutro u ponedjeljak dok vojska provodi istragu napada na selo Qanu u južnom Libanu. Zvaničnici su tražili da ostanu anonimni jer nisu bili ovlašteni da se obraćaju novinarima.

Izraelski borbeni avioni napali su položaje gerilaca u istočmnom Libanonu u blizini granice sa Sirijom neposredno prije nego što je prekid zračnih udara stupio na snagu, saopćili su sigurnosni zvaničnici. Ostalo je nejasno šta je pogođeno u tom području, gdje radikalne palestinske frakcije koje uživaju sirijsku podršku imaju svoje baze.

Zvaničnici su ostavili otvorenom mogućnost kako bi Izrael mogao gađati ciljeve da zaustavi trenutne napade i da bi prekid mogao potrajati manje od 48 sati ukoliko vojska dovrši istragu prije tog roka.

Libanske vlasti izjavile su kako je prekid udara neadekvatan odgovor.

"Nema primirja i nema prekida neprijateljstava. Mi tražimo nešto mnogo više od toga", izjavio je libanski specijalni izaslanik Nouhad Mahmnoud novinarima u Ujedinjenim Nacijama u nedjelju navečer.

Hezbollah nije objavio nikakve recipročne mjere i nije bilo nikakvih izvještaja o raketnim napadima na Izrael tokom noći.

Krvoproliće u Libanonu prisililo je američkog državnog sekretara Condoleezu Rice da skrati svoju bliskoistočnu misiju i intenziviralo je zahtijeve svijeta Washingtonu da podrži predlog o trenutnom okončanju borbi.