Svijet
1

Izrael prekinuo saradnju s UNESCO-om zbog dokumenta o Brdu hrama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Država Izrael zamrznula je saradnju s UNESCO-om optuživši je za negiranje jevrejskog utjecaja na jednu od najsvetijih lokacija judaizma – Brdo hrama.

Naime, UNESCO je usvojio tekst u kojem se spomenuta lokacija u Jerusalemu spominje isključivo jednim imenom, koristeći palestinski/arapski naziv Haram al-Sharif. Dokument koji su inicirale arapske zemlje opisuje i osuđuje nezakonite aktivnosti okupatorskih snaga države Izrael na svetim lokacijama.

Izraelski ministar obrazovanja je rekao da UNESCO-ova odluka "negira historiju i potpiruje terorizam". Također, izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da UNESCO postaje teatar apsurda usvajanjem "još jedne zablude".

UNESCO u svom dokumentu spominje važnost lokacije za sve tri velike svjetske monoteističke religije, ali ga imenuje isključivo arapskim nazivima.

Nacrt teksta je usvojen sa 24 glasa "za", šest "protiv" i 26 "suzdržanih". Konačno odobrenje nacrta treba donijeti UNESCO-ovo izvršno tijelo.

Palestinski zvaničnici pozdravili su potez UNESCO-a istakavši kako se radi o značajnom koraku kako bi Izrael konačno prepoznao Palestinu i Jerusalem kao glavni grad zajedno sa svojim svetim mjestima.

Brdo hrama sadrži nekoliko važnih objekata, uključujući džamiju Al-Aksa, Kupolu na stijeni i Zid plača. Jedanaest prilaza svetoj lokaciji čuva izraelska vojska, a svaku kapiju koriste zasebne vjerske grupe.