Svijet
0

Izrael prekinuo kontakte s vijećem UN-a za ljudska prava

FENA
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izrael je saopćio u ponedjeljak da je prekinuo kontakte s Vijećem UN-a za ljudska prava nakon što je to tijelo prošle sedmice pokrenulo međunarodnu istragu jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ta odluka, koju je objavio glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, znači da istražnom timu neće biti dopušten dolazak na Zapadnu obalu niti u Izrael, rekao je glasnogovornik Yigal Palmor.

"Mi više ne radimo s njima", rekao je Palmor o Vijeću UN-a za ljudska prava čije je sjedište u Ženevi. "Mi smo sudjelovali u sastancima, raspravama, organiziranju posjeta Izraelu. Sada je sve to gotovo."

Četrdeset sedam zemalja članica Vijeća za ljudska prava u četvrtak je prihvatilo sa 36 glasova za, 1 protiv i 10 suzdržanih rezoluciju koju su predložili Palestinci i u kojoj se traži slanje "neovisne međunarodne istražne komisije koja će ispitati posljedice gradnje jevrejskih naselja na građanska, politička, privredna, društvena i kulturna prava palestinskog naroda", javila je Hina.

Ovo je prvi put da se osniva takva komisija.

Međunarodna zajednica smatra jevrejska naselja nezakonitim. Više od 310.000 izraelskih doseljenika živi na Zapadnoj obali i više od 200.000 u jevrejskim četvrtima u istočnom Jerusalemu koji je okupiran i 1967. pripojen Izraelu.