Svijet
0

Izrael preispituje Hamasovu ponudu o primirju

FENA
Izrael preispituje Hamasovu ponudu o primirju koju mu je uručio Egipat, saopćili su vojni zvaničnici, ali se nasilje nastavilo u petak kada je Hamasov militant ubijen u sukobu s izraelskim vojnicima u blizini granice Izreala s Pojasom Gaze.

Pozivi u Izraelu za razgovore o primirju s militantom grupom intenzivirani su u petak kada je ministar u izraelskoj vladi izjavio da podržava takve pregovore ali pod određenim uslovima, javio je AP.

Hamasov zvaničnik izjavio je da je ponuda dio napora islamističke grupe da kontaktira ne samo s Izraelom nego i s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom, koji kontrolira samo Zapadnu obalu od juna kada je Hamas protjerao snage sigurnosti njegovog pokreta Fatah iz Pojasa Gaze.

Od Hamasovog preuzimanja te teritorije Abbas je odbijao ponude grupe za razgovorima, insistirajući na tome da se Hamas prvo mora povući iz Gaze.

Izrael je također odbijao kontaktirati s militantnom grupom i praktično je zatvorio sve prijelaze sa siromašnim područjem u kojem živi 1,5 miliona Palestinaca, dopuštajući samo dostavu hrane i humanitarne pomoći.

U ovom su mjesaecu Izrael i Abbasova administracija započeli prve zvanično izraelsko-palestinske razugovore u skoro sedam godina. Pitanje Pojasa Gaze, međutim, zasjenilo je pregovore o konačnom mirovnom sporazumu za koji se strane nadaju da će dovršiti do 2009.

Izraelski vojni zvaničnici, koji su tražili da ostanu anonimni zbog osjetljivosti pitanja, izjavili su da je Hamasova ponuda ograničena na prekid raketne vatre u zamjenu za zaustavljanje izraelskih vojnih operacija u Gazi.

Oni su kazali kako je Hamas dao uvjeravanja da bi mogao nametnuti primirje i militantnim grupama koje ispaljuju rakete - Islamskom džihadu i Narodnom komitetu otpora.

Izraelski ministar za infrastrukturna piranja Binyamin Ben-Elizer izjavio je u petak da bi premijer Ehud Olmert mogao razmotriti razgovore s Hamasom o dugoročnom primirju. Ali, u okviru takvog saporazuma Hamas također mora prekinuti krijumčarenje oružja u Pojas Gaze i otvoriti pregovore o oslobađanju izraelskog vojnika kaplara Gilada Shalita, izjavio je Ben-Eliezer.

"Koliko znam, premijer nije ništa u potpunosti odbacio. Ako se za stolom nađu ozbiljni, realistični prijedlozi i ako Hamas bude voljan raspravljati o dugoročnom primirju i prekidu terora, oslobađanju Ghilada Shalita, ja ću početi pregovore", izjavio je Ben-Eliezer za Izraelski radio.

Olmertov ured ponovio je u petak da Izrael trenutno ne pregovara s Hamasom i da će razmotriti razgovore samo kada se militantna grupa odrekne nasilja, prizna jevrejskiu državu i prihvati mirovne sporazume.