Svijet
0

Izrael povlači vojsku iz Pojasa Gaze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelska vojska je počela u nedjelju uvečer djelimično povlačenje kopnenih snaga iz Pojasa Gaze, nakon što je u subotu uvečer saopćeno da se okončava trosedmična ofanziva na teritorij koji kontrolira Hamas.

Izraelska vojska nije rekla koliko će vojnika otići, ali je televizijski Kanal 10 prikazao snimke tenkova kako izlaze i pešadijske jedinice dok idu ka granici.

Povlačenje je uslijedilo ubrzo nakon što su i vođe Hamasa proglasile jednosedmični prekid vatre, usprkos nastavku raketnih napada na jug Izraela.

Prihvatanje prekida vatre objavio je zamjenik političkog lidera Hamasa Musa Abu Marzuk, koji živi u izgnanstvu u sirijskoj prijestonici.

“Mi, palestinska frakcija otpora, objavljujemo prekid vatre u Pojasu Gaze. Naglašavamo zahtjev za povlačenje neprijateljskih snaga iz Pojasa Gaze u roku od jedne sedmice. Također pozivamo na otvaranje graničnih prelaza za humanitarnu pomoć i robe za palestinski narod u Pojasu Gaze", rekao je Abu Marzuk.

"Zato smo mi spremni da reagiramo na svaki napor, posebno egipatski, turski, sirijski i katarski, da se postigne dogovor koji ispunjava sve naše zahtjeve“, istakao je Abu Marzuk, ponovivši da je to ukidanje blokade i otvaranje graničnih prijelaza, uključujući Rafah, prenijele su agencije.