Svijet
0

Izrael postavio Palestincima rok za mirovni sporazum

FENA
Izrael će dati rok Palestincima do kraja godine da dokažu kako su voljni pregovarati o konačnom mirovnom sporazumu i jednostrano će odrediti granice ako oni ne pristanu na njega, izjavio je u srijedu izraelski ministar pravde.

Izjava ministra pravde Haima Ramona, bliskog saradnika premijera Ehuda Olmerta, predstavlja prvu izjavu jednog izraelskog zvaničnika u kojoj se postavlja rok vladi pod Hamasovim vodstvom da se razoruža i prizna jevrejsku državu.

Umjereni palestinski predsjednik iz suparničke stranke Fatah, Mahmud Abas, pokušavao je uvjeriti Izrael da zaobiđe Hamas i nastavi prgovore s njim, ali Olmert je jasno stavio do znanja kako nije spreman pregovarati s Abasom ako Hamas ne promijeni svoja nasilna sredstva, javio je AP.

Hamas je do sada odbijao da se odrekne nasilja i prizna izraelsko pravo na postojanje uprkos intenzivnom međunarodnom pritisku i uskraćivanju stotina miliona dolara strane pomoći i ukidanju izraelskog prebacivanja novaca prikupljenih od poreza.

Do kraja ove godine bit će iskrenih pokušaja da se razgovara s drugom stranom", izjavio je Ramon za Izraelski vojni radio.

"Ako postane jasno do kraja godine da mi zaista nemamo partnera, a međunarodna zajednica se također uvjeri u to, onda ćemo uzeti svoju sudbinu u svoje ruke, a ne u ruke u našeg neprijatelja", kazao je.

Olmert, koji je bio pokretačka sila iza povlačenja iz pojasa Gaze u prošloj godini, izjavio je kako namjerava povući izraelske doseljenike iz gusto naseljenih palestinskih područja na Zapadnoj obali, istovremeno utvrđujući velike blokove naselja i zadržavajući dolinu Jordana na Zapadnoj obali.

Njegov prvobitni vremenski okvir pozivao je na povlačenje do 2010. godine, ali je njegov vodeći savjetnik prošlog mjeseca izjavio kako Izrael planira da zaključi povlačenje do kraja drugog mandata američkog predsjednika Busha u 2008.

Upitan koliko će povlačenje potrajati, Ramon je procijenio kako bi bilo moguće dovršiti proces za 18 do 24 mjeseca.

"Volio bih vjerovati da ćemo do kraja 2008. biti razmješteni u skladu s onim što će simbolizirati konačne granice države Izrael i obećati naše postojanje kao jevrejske demokratske države", kazao je.

Granice će, kazao je, "biti prioritetne i bitne, uključujući blokove naselja i područja koja su neophodna za našu sigurnost".

Palestinski poslanik i vođa pregovaračkog tima Saeb Erakat izjavio je kako je Abas, u širokoj javnosti poznat kao Abu Mazen, spreman i voljan pregovarački partner.

"Predsjednik Abu Mazen je spreman da odmah nastavi pregovore o konačnom statusu. Mi istovremeno tražimo od (Hamasove) vlade da prihvati rješenje zasnovano na principu dvije države, ali to nam ne bi trebalo stajati na putu", izjavio je Erakat.