Svijet
0

Izrael ponovo zatvorio pojas Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael je u utorak ponovo zatvorio granične prijelaze s pojasom Gaze nakon što su ekstremisti iz priobalnog pojasa opet raketama gađali izraelski teritorij.

Ministar odbrane Ehud Barak suspendirao je odobrenje koje je dao međunarodnim agencijama koje su planirale da dovezu kamione s osnovnom humanitarnom pomoći u pojas Gaze tokom dana, javila je DPA.

"Ne plašimo se operacije u Gazi i ne namjeravamo voditi operaciju u Gazi. Na zatišje se mora odgovoriti zatišjem", izjavio je Barak novinarima dok je obilazio sjeverni Izrael u utorak.

On je govorio dok šestomjesečno primirje između Izraela i militantnih frakcija u u Gazi, postignuto uz egipatsko posredovanje, ističe u četvrtak.

Barak, iz Laburističke stranke lijevog centra, odbacio je optužbe ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni, iz centrističke stranke Kadima, da nije odgovorio dovoljno oštro i odlučno na raketne napade iz Gaze.

Nikakva humanitarna pomoć ni gorivo nisu ušli u pojas Gaze od četvrtka.

Grad Gaza je imao nove nestanke struje u utorak nakon što je direktor jedine elektrane te palestinske enklave naredio njeno zatvaranje u ponedjeljak navečer.

Elektranu pokreće industrijski dizel koji kupuju Evropljani, čije su ograničene zalihe - dovoljne za nekoliko dana njenog rada - ušle na teritoriju u četvrtak.

Radikalna frakcija Islamski džihad preuzela je odgovornost za ispaljivanje četiri rakete al-Quds na Izrael u utorak, tvrdeći da je to čin osvete jer su izraelski vojnici na Zapadnoj obali tokom noći ubili jednog pripadnika Islamskog džihada.