Svijet
20

Izrael poništio dozvole za ulazak Palestinaca u džamiju Al-Aksa

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izrael je danas odlučio da poništi dozvole za ulazak vjernicima iz Pojasa Gaze da se tokom ramazana mole u jerusalemskoj džamiji Al-Aksa, nakon što je sinoć raketa sa te palestinske teritorije pala na jug zemlje blizu graničnog prijelaza.

U izjavi za palestinsku agenciju Maan, koordinator za vladine aktivnosti na teritorijama je objasnio da 500 muškaraca i žena u četvrtak i petak neće ući u Izrael iz Pojasa Gaze, kako je bilo planirano, jer "sigurnosni uslovi oko prijelaza nisu stabilni".

Brigadni general Joav Mordehaj je najavio da će Izrael ponovo procijeniti sigurnosne uslove sljedeće nedjelje kako bi odlučio da li da otvori granični prijelaz Erez za stanovnike Gaze da doputuju u Jerusalem.

"Hamas je odgovoran što su vjernici lišeni molitve u džamiji Al-Aksa tokom ramazana. Ne kažem da je Hamas ispalio raketu, ali je odgovoran jer kontroliše Pojas Gaze", rekao je Mordehaj.

Pripadnici "Brigade Omar" preuzeli su odgovornost za nedavno sporadično raketiranje Izraela, uključujući raketu ispaljenu sinoć. Izraelska armija na te napade odgovara vazdušnim udarima na mete ekstremista u Pojasu Gaze, navode izraelski mediji.

Izrael po tradiciji ublažava ograničenja na putovanja Palestinaca sa Zapadne obale i Pojasa Gaze tokom ramazana, uključujući dozvole za Palestince koji žive u inostranstvu da uđu u Izrael preko međunarodnog aerodroma Ben-Gurion da posjete porodice, kao i dozvole za posjete familijama u inostranstvu.

Palestinskim vjernicima se omogućava pristup džamiji Al-Aksa i oni stižu autobusima direktno iz Ramale i Betlehema, navode izraelski mediji.