WikiLeaks
0

Izrael pokušava Gazu držati na rubu kolapsa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izrael je 2008. godine obavijestio američke zvaničnike da namjerava da drži ekonomiju u pojasu Gaze "na rubu kolapsa", izbjegavajući pri tome humanitarnu krizu, sudeći po diplomatskim depešama koje je u srijedu objavio norveški dnevni list Aftenposten.

Taj dnevnik tvrdi da je došao do svih 250.000 depeša, koje su procurile zahvaljujući grupi WikiLeaks i citira tri, u kojima se vidi da je Izrael obavještavao ambasadu SAD-a u Tel Avivu o blokadi Gaze, naveliko kritikovanu u svijetu.

"Kao dio sveukupnog plana o embargu protiv Gaze, izraelski zvaničnici su potvrdili (ekonomskim službenicima u ambasadi SAD-a) u više navrata da namjeravaju da drže ekonomiju Gaze na rubu kolapsa, ali da je ne potisnu preko tog ruba", napisano je u jednoj depeši, prenosi Reuters.

U pojasu Gaze koji kontroliše islamistički Hamas živi više od 1,3 miliona Palestinaca. Izrael, SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom. Hamasovci odbijaju da priznaju Izrael, odbace nasilje i priznaju postojeće sporazume s tom zemljom.

Izrael je uveo blokadu pojasa Gaze sredinom 2007. godine kada je Hamas silom preuzeo vlast na toj teritoriji, pobjedivši snage lojalne umjerenijem rivalskom Fatahu.

Jevrejska država je htjela da ekonomija palestinskog područja na obali Sredozemnog mora "funkcioniše na najnižem mogućem nivou koji je u skladu s izbjegavanjem humanitarne krize", napisano je u depeši poslanoj 3. novembra 2008. godine.

U januaru iste godine tadašnji izraelski premijer Ehud Olmert je očito najavio takvu politiku. Ona je ublažena zbog međunarodnih kritika poslije smrotonosnog upada izraelskih mornaričkih komandosa 31. maja 2010. na turski brod koji je nosio pomoć Palestincima u Gazi.

"Nećemo oštetiti snabdijevanje hranom za djecu, lijekovima za one kojima su potrebni i gorivom za institucije koje spašavaju živote", rekao je Olmert tada, objasnivši: "Ali nema opravdanja za zahtjev da se dopusti stanovnicima Gaze da žive normalne živote dok se mine i rakete ispaljuju s njihovih ulica u dvorišta (u južnom Izraelu.)"

Izrael tvrdi da je od maja značajno olakšao blokadu i da desetine kamiona s robom svakog dana ulazi u to područje.

Organizacije za pomoć apeluju, međutim, da se isporuke i dalje povećavaju. Stanovici osiromašenog pojasa Gaze kažu da i dalje žive u zatvoru i pozivaju na otvaranje granica kako bi se omogućila normalna trgovina i ostale veze sa svijetom.