Svijet
0

Izrael pokrenuo istragu o ratu s Palestinom

FENA
Izraelska vojska je pokrenula istragu o eventualnom kršenju pravila i običaja ratovanja tokom 50-dnevnog rata s Palestinom, izjavio je u srijedu viši vojni zvaničnik.

Pet incidenata se nalazi pod istragom. Čini se da je ova istraga pokušaj Izraela da ispita šta globalna zajednica smatra mogućim ratnim zločinima u Gazi i kako bi preduhitrio istragu međunarodne zajednice, prenijela je novinska agencija UPI.

Najistaknutiji incidenti koji se razmatraju su izraelski zračni udari na školu Ujedinjenih nacija 24. jula u gradu Bejt Hanunu u kojem je poginulo 16 civila, koji su tamo pronašli utočište, i granatiranje plaže u Gazi pri čemu je poginulo četvoro djece.

Oba napada izazvala su osude javnosti zbog izraelske vojne strategije. Napadu na plaži su bili svjedoci mnogi strani novinari koji su odsjeli u obližnjim hotelima.

Oni su kasnije rekli da nisu zapazili bilo kakve vojne aktivnosti u tom području.

Brzina pokretanje istrage, samo dvije sedmice nakon sklapanja primirja, sugeriše da je cilj preduhitriti istragu Vijeća Ujedinjenih nacija za ljudska prava za moguće ratne zločine.

Izrael je ranije saopćio da ne želi surađivati u ovoj istrazi jer smatra da su UN pristrasne.

Palestinske vlasti u Gazi navode da će podnijeti žalbe Međunarodnom krivičnom sudu zbog ratnih zločina.