Svijet
0

Izrael počeo rušenje dijela ograde prema Zapadnoj obali

FENA
Izraelska vojska počela je danas rušenje dijela sporne barijere prema Zapadnoj obali, pored jednog palestinskog sela čiji su mještani protiv toga demonstrirali jednom sedmično već godinama.

Rušenje ograde kraj sela Bil'in počelo je četiri godine nakon što je vrhovni sud donio odluku da se to učini, prenio je AP.

Selo Bil'in, koje se nalazi na 25 kilometara od Tel Aviva, bilo je često poprište sukoba između izraelske vojske i seljana koji su demonstrirali protiv podizanja zidova i ograda kako bi se okupirana Zapadna obala odvojila od Izraela.

Zbog te barijere stanovnici Bil'ina ostali su bez polovine svoje zemlje. Palestinski demonstranti su u petak buldožerom udarili u ogradu, nakoliko dana nakon što je izraelska vojska najavila da će se konačno povinovati sudskoj presudi.

Demonstracije će se međutim i dalje nastaviti, kako je rečeno, jer veliki dio zemlje ostaje nepristupačan.

Izrael je počeo da gradi barijeru krajem 2002. godine u uvjerenju da će ona zaustaviti palestinske napadače. S druge strane, Palestinci su upozoravali da barijera na nekim mjestima zalazi u Zapadnu obalu i da se radi o otimanju zemlje na kojoj oni žele da proglase svoju državu.

Barijera je u Bil'inu ulazila tri kilometra unutar zelene linije koja odvaja Zapadnu obalu od Izraela, čime se osiguravalo da obližnja jevrejska naselja budu na izraelskoj strani barijere.