Svijet
0

Izrael počeo oslobađanje stranih aktivista

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je počeo sa oslobađanjem prvih stranih aktivista pritvorenih nakon napada na humanitarni konvoj koji se pokušao probiti do pojasa Gaze.

Više od 120 njih,uglavnom iz Alžira i Indonezije, prebačeno je autobusima u Jordan, gdje su ih dočekali okupljeni simpatizeri, a 60 Turaka je na aerodromu "Ben Gurion" u Tel Avivu gdje čekaju specijalni let za odlazak, saznaje BBC.

Stotine drugih trebali bi biti deportovani u naredna dva dana. Aktivisti su uglavnom iz muslimanskih zemalja, Malezije, Indonezije, Bahreina, Kuvajta i Pakistana.

Najmanje devet propalestinskih aktivista ubijeno je kad su izraelski komandosi u ponedjeljak ujutro napali konvoj od šest brodova. Među humanitarcima je bio i jedan državljanin BiH, koji je preživio.

Incident u međunarodnim vodama u blizini Kipra uzbunio je međunarodnu javnost, iako izraelska mornarica tvrdi da je napadnuta i da je sve učinila u samoodbrani.

Evropska i svjetska javnost je zabrinuta i poziva Izreal da odblokira pojas Gaze, te da se provede istraga o incidentu.

Izrael kontroliše vode i zračni prostor Gaze, kao i veći dio kopnene granice tog područja još od 2005. godine. Prema podacima UN-a stanovnici Gaze prime tek četvrtinu pomoći koja im bude upućena.