Svijet
0

Izrael počeo graditi zid duž granice s Libanom

FENA
Izraelska vojska je u ponedjeljak saopćila da je počela graditi zid koji će biti dug nekoliko kilometara duž granice s Libanom, rekla je vojna glasnogovornica.

"Ova gradnja, koja je počela u ponedjeljak, bit će realizirana u saradnji s UNIFIL-om (Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu) i libanskom vojskom. Zid ima za cilj sprečavanje sporova na granici", kazala je ona.

Zid će biti visok nekoliko metara i ima za cilj zaštititi izraelski pogranični grad Metulu od napada s libanske strane. Očekuje se da će biti izgrađen za nekoliko sedmica.

Izraelska vojska najavila je ovaj projekt u januaru, rekavši da će zaštititi nedavno izgrađene stambene blokove u Metuli od snajperskih napada iz libanskog pograničnog grada Kfar Kila, javio je AFP.

Izrael i Liban su tehnički u ratu, ali se vojni zvaničnici dviju zemalja redovno sastaju pod okriljem UNIFIL-a kako bi koordinirali sigurnost duž zajedničke granice.

Izrael se borio protiv Libana 2006. godine kada je poginulo oko 1.200 Libanaca, većinom civila, i 160 Izraelaca, većinom vojnika.