The Guardian
0

Izrael pažljivo odabrao trenutak napada

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pritisci na Izrael da bar privremeno obustavi napade u Pojasu Gaze kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći i reakcije svjetskih sila na izraelsko bombardiranje u srijedu su glavne vanjskopolitičke tema svih londonskih listova.

The Guardian ocjenjuje da je petodnevno izraelsko bombardiranje ciljeva u Gazi jednako teško, ako ne i teže, od najcrnjih epizoda u dugoj historiji izraelsko-palestinskog sukoba.

Uaprkos tome, na planu međunarodne diplomatije ne vide se nikakve promjene. Izraelski diplomati su dobro odradili svoj posao pridobivajući na svoju stranu američko mnijenje.

Odlazeća državna tajnica Condoleezza Rice za obustavljanje prekida vatre optužuje Hamas, a takav stav zastupa i Njemačka. Novoizabrani predsjednik Obama ne govori ništa.

Izrael je dobro izabrao trenutak za početak napada, koristeći paralizu američke vanjske politike koju donosi prijenos vlasti. Britanija poziva na trenutni prekid vatre, a Francuska izraelski odgovor opisuje kao nesrazmjeran.

No, u suštini jedna stvar je jasna - Izrael ima još nekoliko dana da završi posao koji je započeo. Nevjerojatno je, primjećuje Guardian, koliko je praznično razdoblje pogodno za vođenje rata.

The Times u uredničkom komentaru piše da nijedna demokratska vlada ne bi smjela potcijeniti provokacije kojima je Izrael bio izložen neumornim ispaljivanjem granata na njegove građane.

Hamas snosi veliki dio odgovornosti za gubitak gotovo 400 palestinskih života u dosadašnjim izraelskim napadima.

Mogućnost postizanja sveobuhvatnog mirovnog sporazuma dalje je neko ikada i Izrael s pravom pokušava ograničiti sposobnost Hamasa da nanosi štetu.

Izraelski lideri, međutim, moraju razmišljati i o političkoj strategiji koja bi u budućnosti mogla dovesti do sporazuma, čak i s vladom na čijem čelu je Hamas, pod uvjetom da se ona trajno odrekne nasilja, zaključuje uvodničar Timesa.