Svijet
0

Izrael: Palestinska vlada mora ispuniti zahtjeve zapada

FENA
Svaka nova palestinska vlada mora ispuniti sva tri međunarodna uvjeta - da prizna jevrejsku državu, ranije sporazume s njom i odbaci sav teror i nasilje, izjavila je u četvrtak uvečer glasnogovornica izraelske vlade Miri Aizen.

Glasnogovornica Aizen, međutim, nakon što su lideri Fataha i Hamasa potpisali historijski dogovor o osnivanju vlade nacionalnog jedinstva, nije stranim agencijama rekla veruje li Izrael da odrednice nove vlade dogovorene na pregovorima rivalskih palestinskih frakcija u Meki ispunjavaju te uvjete.

U dogovoru iz Meke se ne spominje Izrael, već samo poštovanje međunarodnog prava i ranijih sporazuma Palestinske oslobodilačke organizacije, čiji Hamas nije član, kao i poziv na trenutno okončanje međupalestinskog nasilja.

Pojedini poznavaoci prilika ocjenjuju da radikalni islamistički Hamas, koji je do sada odbijao ispuniti uvjete međunarodne zajednice, nastoji samo da izgleda kako je to sada učinio, iako zapravo nije, prenijeli su izraelski mediji.

Može se, dakle, očekivati da Izrael i Sjedinjene Američke Države kažu da to zapravo nije slučaj, zaključuju ti poznavaoci bliskoistočnih prilika.