Svijet
6

Izrael otkazao posjetu UNESCO-a Jerusalemu zbog Palestinaca

FENA
Izrael je u ponedjeljak otkazao posjetu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) Starom gradu u Jerusalemu, kazavši da su Palestinci željeli politizirati misiju očuvanja.

Niko nije bio dostupan za komentar u UNESCO-ovom sjedištu u Parizu. Prije mjesec dana, ova UN-ova organizacija je saopćila da će poslati tim stručnjaka u Jerusalem sredinom maja kako bi ispitali stanje očuvanosti Starog grada koji se nalazi na listi Svjetske baštine, javio je Reuters.

Budućnost Starog grada, u dijelu Jerusalema koji je Izrael zauzeo tokom rata 1967. godine i pripojio u potezu koji nije međunarodno priznat, veoma je osjetljivo pitanje.

Izraelski zvaničnik je rekao da je Izrael osudio komentare palestinskog ministra vanjskih poslova Rijada el-Malkija koji je rekao da je UNESCO-ova posjeta "istraga u mjere okupacije" grada.

"Palestinci su prekršili sve postignute dogovore i pokušali su da promijene cilj posjete iz profesionalne u političku. Tako da smo je otkazali", rekao je zvaničnik.

Izrael je dao zeleno svjetlo za ono što je trebalo da bude prva posjeta UNESCO-a Jerusalemu od 2004. godine u zamjenu za pristanak da izbjegnu antiizraelske komentare na konferenciji narednog mjeseca u Kambodži gdje će UNESCO-ov tim predstaviti svoje zaključke.

Palestinski zvaničnik Ismail El-Telavi je također potvrdio Reutersu da je UNESCO-ova posjeta otkazana do daljnjeg. Kao razlog je naveo "razlike (s Izraelom) zbog mjesta koje je istražni komitet trebao posjetiti".

Izraelski zvaničnici su rekli da su Palestinci željeli odvesti predstavnike UNESCO-a u dio Starog grada koji muslimani nazivaju Plemenito svetište jer se tu nalazi Kupola na stijeni i džamija el-Aksa, dok je Jevreji nazivaju Hramska gora i to je čuveno svetište po Bibliji.