Amnesty International
0

Izrael ostavlja Palestince bez vode

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Amnesty International optužio je u utorak Izrael da ostavlja Palestince bez vode, dok izraelskim doseljenicima na Zapadnoj obali dozvoljava da koriste "skoro neograničene" količine.

Izrael strogo ograničava pristup vodi na palestinskim teritorijama "održavajući potpunu kontrolu nad zajedničkim resursima i nastavljajući diskriminatorsku politiku", objavila je ova organizacija za odbranu ljudskih prava u svom izvještaju.

"Izrael ne dopušta Palestincima da pristupe zajedničkim resursima vode koji se nalaze na okupiranoj Zapadnoj obali, dok izraelski doseljenici primaju praktično neograničene količine vode", napisao je Amnesty, prenosi AFP.

Izraelci troše četiri puta više vode od Palestinaca, navodi se u izvještaju. Ova nejednakost je još evidentnija u nekim regijama Zapadne obale u kojima doseljenici koriste 20 puta više vode po glavi stanovnika nego Palestinci susjednih mjesta koji preživljavaju s 20 litara vode po danu.

"Bazeni, dobro zaliveni travnjaci i velika navodnjavana poljoprivredna dobra u izraelskim naseljima pravi su kontrast susjednim palestinskim selima, čiji se stanovnici svakodnevno bore da osiguraju sebi nešo vode", nastavlja Amnesty u svom izvještaju.

Prema Amnestyju, Palestincima se čak ne dozvoljava da kopaju nove bunare ili popravljaju stare bez dozvole izraelskih vlasti.

Osim toga, mnogobrojni putevi na Zapadnoj obali su zatvoreni ili je saobraćaj ograničen, dok kamioni-cisterne snabdijevaju sela koja nisu povezana s mrežom za distribuciju vode.

Amnesty procjenjuje da oko 180.000 do 200.000 Palestinaca na Zapadnoj obali nema pristup vodi.