Svijet
1

Izrael oslobodio još 26 palestinskih zatvorenika

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Izraelske vlasti oslobodile su grupu od 26 palestinskih zatvorenika koji su uhapšeni i pritvoreni prije potpisivanja Sporazuma iz Osla između Izraela i Palestine

Oslobođeni Palestinci sinoć su dočekani na centralnom trgu Mukataa u blizini predsjedničke palate u Ramallahu.

Nakon što su posjetili mezar nekadašnjeg lidera Palestinaca Jasera Arafata, grupa oslobođenih Palestinaca je u pratnji predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa sa postavljene platforme u centru grada pozdravila skupine od nekoliko hiljada osoba, okupljenih povodom njihovog dolaska.

"Ovo su naši heroji. Ali naša sreća neće biti potpuna sve dok ne bude oslobođen i posljednji Palestinac. Sa Izraelom nema dogovora sve dok ne oslobode sve Palestince. Ovi oslobođeni Palestinci nisu kompenzacija za ilegalna jevrejska naselja koja gradi Izrael", rekao je Abbas.

Dočeku oslobođenih Palestinaca prisustvovali su i premijer Palestine Rami Hamdallah, nekoliko palestinskih ministara i lideri nekoliko palestinskih grupa.

S druge strane, izraelska vlada je saopćila da će oslobođeni Palestinci biti uhapšeni ako ponovo budu učestvovali u bilo kakvim aktivnostima usmjerenim protiv Izraela.

Podsjetimo, u avgustu ove godine vlada Izraela je oslobodila 26 palestinskih zatvorenika.

Ipak, u izraelskim zatvorima još uvijek se nalazi 4.774 palestinskih zatvorenika.

U okviru mirovnih pregovora Izrael će u decembru osloboditi još 26 palestinskih zatvorenika.