Svijet
0

Izrael oslobodio 26 palestinskih zatvorenika

FENA
Oslobođeni zatvorenik (Foto: AFP)
Oslobođeni zatvorenik (Foto: AFP)
Izrael je kasno sinoć oslobodio 26 palestinskih zatvorenika u okviru prve faze, od ukupno četiri, u kojima će biti na slobodu puštena 104 Palestinca, na osnovu dogovora o obnovi mirovnih pregovora.

Oslobađanju su prethodile duge diskusije u vladi, protesti porodica žrtava terorizma i žalbe sudu.

Oko 21.40 sati po lokalnom vremenu 14 Palestinca je napustilo zatvor Ajalon, gde su prethodno prebačeni iz drugih zatvora i odatle krenuli ka graničnom prijelazu Erez prema pojasu Gaze.

Dvanaest ostalih krenulo je nešto kasnije iz zatvora Ofer put Zapadne obale u kamionima sa zamagljenim prozorima kako bi se izbjeglo da javno slave puštanje na slobodu.

Aktivisti koji protestiraju protiv oslobađanja Palestinaca, među kojima ima i onih osuđenih za ubistvo Izraelaca, pokušali su da blokiraju put konvoju ali su ubrzo rastjerani.

Listu zatvorenika za oslobađanje odredio je ministarski komitet kome je predsjedavao ministar odbrane Mosse Jaalon, prenosi Tanjug.

Visoki sud odbacio je peticije porodica žrtava terorizma i time je jučer konačno uklonjena posljednja prepreka njihovom oslobađanju. U zvaničnom saopćenju predsjednik suda je istakao da nema spora oko toga da se radi o teškom i osjetljivom pitanju. Prije puštanja zatvorenici su podvrgnuti medicinskom ispitivanju i intervjuirali su ih zatvorski čuvari. Policijska kola i motori pratili su konvoj s oslobođenim Plestincima do kontrolnih punktova na granicama s palestinskim teritorijama.

Vlada Hamasa u pojasu Gaze zabranila je proslavu dolaska koju su pripremale pristalice rivalskog Fataha, uz obrazloženje da će se slaviti kasnije ove nedjelje.

Na Zapadnoj obali, gde dominira Fatah, organizirano je slavlje oko ponoći u Mukati, sjedištu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa u Ramali.

Od kako je Izrael osvojio Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalem 1967. godine, hiljade Palestinaca je prošlo kroz izraelske zatvore. Neki su osuđeni zbog bacanja kamenica, a drugi za ubistva, oružane i bombaške napade. Oni se u palestinskim zajednicma smatraju herojima, dok ih Izraelci nazivaju teroristima i proces oslobađanja obično donosi radost na palestinskim teritorijama, dok izraelska strana uvjek protestira u želji da Palestinci ostanu iza rešetaka.

Mirovni pregovori obnovljeni su Vašingtonu krajem jula, posredstvom SAD, poslije tri godine zastoja.