Svijet
0

Izrael: Optužnica protiv novinara zbog posjedovanja državnih tajni

FENA
Uru Blau
Uru Blau
Izraelski vrhovni tužilac Yehuda Weinstein najavio je da će podići optužnicu protiv novinara lista Haaretz, koji je objavio tajne dokumente izraelske armije i on će biti optužen za neovlašteno posjedovanje državnih tajni.

Maksimalna kazna za to je sedam godina zatvora.

Sudeći prema saopćenju koje je je objavio ured tužioca, novinar Uri Blau posjedovao je na hiljade dokumenata pod oznakom "strogo povjerljivo", koje je ukrala djevojka Anat Kam na odsluženju vojnog roka.

Izvještaji novinara Blaua bili su zasnovni na stotinama dokumenata koje mu je Kam dala, nakon što ih je kopirala dok je bila pomoćnik vojnom komandantu zaduženom za Zapadnu obalu.

Ona je prošle godine osuđena na četiri godine zatvora.

Udruženje novinara u Jerusalemu upozorilo je na to da odluka vrhovnog tužioca vraća Izrael unazad za jednu generaciju i dovodi u pitanje da li je ta zemlja istinska demokratija.

Grupa od sedam vodećih vojnih komentatora izdala je posebno saopćenje u kome je izrazila uznemirenost zbog odluke o optužnici.

"Izvještavajući o odbrambenom establišmentu decenijama, svakodnevno se susrećemo s informacijama definisanim kao povjerljive. Čak i da je Blau prekršio dogovore koji su s njim postignuti i ponašao se neodgovorajuće i uz nedostatak dobre volje, optužnica vrhovnog tužioca prelazi "crvenu liniju" i predstavlja opasan presedan za slobodu štampe u Izraelu", navodi se u saopćenju.

Ured tužioca je potencijalnu štetu od neosiguranog posjedovanja tih dokumenata označio ogromnom. U slučaju da je materijel dospio u neprijateljske ruke, mogao je da ugrozi državnu sigurnost i dovede u opasnost živote izraelskih vojnika, saopćeno je iz ureda.

Navedeno je i da su dokumenti sadržavali razne planove za vojne operacije, kao i zaključke vojnih rasprava, informacije o razmještaju vojnih snaga, rezultate istraga i procjene situacija.