Svijet
0

Izrael: Olmert najavio ostavku bude li optužen

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert osumnjičen je da je nezakonito primio stotine hiljada dolara od jednog američkog biznismena prije nego što je postao premijer, sudeći po detaljima istrage objavljenim u četvrtak uvečer.

Olmert je odmah potom najavio iznenadno saopćenje za štampu u svojoj rezidenciji u Jerusalemu, u kome je objasnio da se radilo o pomoći za izbornu kampanju, porekavši da je bilo što loše učinio.

Istovremeno je najavio da će dati ostavku ako izraelski vrhovni tužitelj odluči podnijeti optužnicu protiv njega, prenijele su agencije.

"Nikada nisam primio mito, nikada nisam uzeo ni cent za sebe. Gledam u oči svakoga od vas i kažem da nikada nisam primio mito," kazao je Olmert, naglasivši: "Budem li optužen, dat ću ostavku."

Sve do četvrtka uvečer detalji istrage su bili pod embargom, ali su sudski zvaničnici odlučili da ih objelodane.

Izraelski TV kanal 10 je objavio da je Amerikanac Moris Talanski bio posrednik za nelegalne doprinose kampanji. On je navodno već rekao istražiteljima sve što zna o tom slučaju.

Olmert je obraćajući se novinarima rekao da mu je Talanski pomogao skupiti fondove za kampanju i da se ne radi o mitu.

Čak i prije ukidanja embarga Olmertovi protivnici su pozvali da podnese ostavku.

Ova istraga je zapravo peta protiv Olmerta otkako je prije dvije godine postao premijer. Protiv njega za sada nije podizana optužnica i on je i u ranijim slučajevima porekao da je išta loše uradio.

Pretekavši izraelske medije, list "New York Times" je još u utorak objavio neke detalje istrage na svom web siteu, uključujući i ime stranca koga je izraelska policija ispitivala ali su ti detalji bili zabranjeni za objavljivanje u Izraelu.

Embargo je međutim ukinut u trenutku kada su Izraelci još uvijek slavili šest decenija od stvaranja Izraela.