Svijet
0

Izrael odobrio Palestincima iz Iraka ulazak na Zapadnu obalu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je na zahtjev Ujedinjenih naroda dozvolio da više desetina Palestinaca koji napuštaju Irak zbog rata dođu na Zapadnu obalu, izjavio je danas za AP predstavnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Zehavit Ben-Hilel.

Ben-Hilel je taj gest dobre volje povezao s djelovanjem palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, odnosno s prošlomjesečnim otpuštanjem iz vlade predstavnika militantnog Hamasa.

Nije poznat tačan broj onih kojima će biti dozvoljen dolazak na Zapadnu obalu, koju kontroliše Izrael, rekao je predstavnik ministarstva, dok izraelski dnevnik "Haarec" tvrdi da se radi o 41 osobi.

Ben-Hilel je rekao da, shodno sporazumu s UN-om, pridošlice neće imati status izbjeglica.

Palestinski ministar informacija Rijad al-Malki pozdravio je odluku Izraela i zatražio ubuduće dolazak većeg broja emigranata iz Iraka.

"Mi tražimo da svi Palestinci iz Iraka dođu zbog opasnosti u kojoj žive", rekao je Al-Malki.

Od početka rata u Iraku 2003. godine oko dva miliona Iračana prebacilo se u susjedne zemlje Siriju i Jordan, dok se isti broj raseljenih nalazi u samom Iraku.

Među iračkim građanima koji su morali da napuste domove ima oko 18.000 Palestinaca koji žive u Iraku od rata 1948. godine koji je doveo do formiranja izraelske države, piše "Haarec".