Svijet
0

Izrael odbio da prihvati arapsku mirovnu inicijativu

FENA
Shimon Peres; Foto: Reuters
Shimon Peres; Foto: Reuters
Shimon Peres, druga ličnost izraelske vlade, izjavio je u četvrtak da Izrael odbija da prihvati arapsku mirovnu inicijativu takvu kakva je, naglasivši značaj pregovora.

"Postoji samo jedan način da se prevaziđu naše razlike, to su pregovori", rekao je Peres na državnom radiju.

"Nemoguće je reći trebate uzeti to što vam predlažemo takvo kakvo je. Kada bi Izrael prihvatio takvu inicijativu, onda pregovori više ne bi imali smisla."

Izrael traži izmjene vezano za klauzule plana koje se odnose na pitanja prava povratka palestinskih izbjeglica i granica buduće palestinske države.

Perez je ovom izjavom reagirao na govor generalnog sekretara Arapske lige Amra Musse, održan uoči otvaranja arapskog samita u Rijadu.

"Pregovori nemaju alternative. Diktatom, ni Palestinci, ni Arapi, ni mi nećemo postići rezultate", insistirao je Peres.

Ipak, on je ocijenio da "arapska inicijativa, kao polazeći stav za pregovore, predstavlja pozitivan korak".

Za izraelskog ministra za socijalna pitanja i člana kabineta sigurnosti, laburiste Yitzaka Herzoga, "Izrael će imati problema s ovom inicijativom posebno vezano za prava povratka Palestinaca".

"Za Izrael je nemoguće doslovno prihvatiti arapske stavove o granicama buduće palestinske države", dodao je on.

Arapski samit u Rijadu jednoglasno je u srijedu usvojio rezoluciju kojom se pokreće mirovna inicijativa s Izraelom, usvojena u Bejrutu 2002.

Sylvan Shalom, bivši ministar vanjskih poslova i član opozicione desnice Likud, ocijenio je samit u Rijadu "razočaravajućim".

"Arapske zemlje ne predlažu istinski mir. Vlada jasno mora reći 'ne' toj inicijativi jer bi njeno prihvatanje značilo kraj izraelske države", rekao je on.

Izraelski zvaničnici ocjenjuju da arapski mirovni plan može poslužiti kao polazna osnova za pregovore ukoliko on specificira da se izbjeglice vrate u zone pod kontrolom Palestinaca a ne Izraela, što Egipat i Arapska i Liga odbijaju.