Svijet
0

Izrael odbacio Erdoganove optužbe

FENA
Tayyip Recep Erdogan (Foto: AP)
Tayyip Recep Erdogan (Foto: AP)
Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je "neobuzdanim kritikama" izjavu turskog premijera Taiyypa Recepa Erdogana da Izrael ugrožava svjetski mir, koristeći prekomjernu silu protiv Palestinaca i narušavajući vazdušni prostor Libana i što ne objelodanjuje detalje svog neuklearnog programa.

"Izrael poštuje Tursku i teži nastavku razvoja odnosa dvije zemlje, ali mi očekujemo reciprocitet", navedeno je saopćenju ministarstva nakon posjete Erdogana Libanu, gdje je u ponedjeljak pozvao na stalne članove Vijeća sigurnosti UN-a da izvrše pritisak na Izrael zbog nuklearnog programa na isti način na koji vrše pritisak na Iran.

U saopćenju se dodaje da "država Izrael ima puno pravo da štiti svoje građane od raketa i terora Hamasa i Hezbollaha i da su Turci posljednji koje mogu da pridikuju moralnost državi Izrael i izraelskim odbrambenim snagama".

Erdogan je kazao da Izrael nikada nije porekao da ima nuklearno oružje, već je zapravo to priznao.

"Oni koji upozoravaju Iran, moraju također upozoriti Izrael. Ako propustimo da pokažemo fer odnos u regionu, problemi će pogoditi ne samo region, već će se proširiti drugdje. Neredi na Bliskom istoku su neredi svijeta", kazao je Erdogan, prenijeli su izraelski mediji.

Sve donedavno Turska je bila najbliži saveznik Izraela u muslimanskom svijetu. Ankara je prošle godine, međutim, zbog izraelske ofanzive na pojas Gaze, zauzela stav protiv Izraela, što je dovelo do pogoršanja odnosa.

"Da li je izraelska vlada za mir ili nije? Gaza je ponovo juče bombardovana. Zašto? Nije bilo raketnih napada", rekao je Erdogan, misleći na izraelski vazdušni udar na mjesto odakle se ispaljuju rakete na Izrael gdje su trojica pripadnika Islamskog džihada navodno pripremala napad.

"Mi nikada ne možemo šutiti suočeni s ponašanjem Izraela. Oni imaju nesrazmjernu sposobnost i silu i mogu da je upotrebe", ocijenio je Erdogan, navodeći da Izrael ne poštuje rezolucije UN-a i da će ta zemlja raditi šta joj se sviđa, a da Turska ni na koji način ne može to odobriti.

Libanski premijer Saad Hariri je Izrael označio neprijateljem Libana i opasnošću za stabilnost te zemlje. Hariri i Erdogan su se sastali nakon što je libanska protivavionska odbrana otvorila vatru na izraelske borbene avione koji su ušli u vazdušni prostor iznad južnog Libana.

Zamjenik izraelskog ministra vanjskih poslova Dani Ayalon u utorak je pozvao turskog ambasadora u Izraelu da mu objasni nedavnu televizijsku dramu u kome su oficiri izraelske sigurnosne službe prikazani kako kidnapuju bebe.

Tokom sastanka turski ambasador je sjedio na niskoj stolici, a naspram njega na visokim stolicama Ayalon i dva druga zvaničnika, navodno po naredbi šefa diplomatije Avigdora Liebermana.

Ayalon je prethodno rekao fotoreporterima na hebrejskom: "Obratite pažnju, on sjedi na nižoj stolici i mi smo na višim, a ovdje na stolu je samo izraelska zastava na stolu i niko se ne smije".

Izvori bliski ministarstvu vanjskih poslova navode da Lieberman nastoji da što više zapali situaciju pred planiranu posjetu izrelskog ministra odbrane Ehuda Baraka Turskoj i da minira napore da se napetost smanji.

Barak, lider laburista, nastoji da veze dva saveznika ponovo stabilizuje. Lieberman, vođa ultradesne partije "Izrael naš dom", međutim, navodno hoće da spriječi da Turska ponovo bude posrednik u indirektnim pregovorima Izraela i Sirije.