Svijet
0

Izrael odbacio Annanovu kritiku

FENA
Izraelski ambasador pri UN-u Dan Gillerman
Izraelski ambasador pri UN-u Dan Gillerman
Izrael je odbacio zahtjev glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana za prekid vatre kada je izraelski ambasador pri UN-u Dan Gillerman nedvosmisleno dao na znanje da će vojne operacije biti nastavljene.

"Nastavit ćemo djelovati u Libanonu kako bismo bili sigurni da je uklonjen rak u srcu Libanona. Prilikom operacije raka ne prekida se upola posla, zašije pacijent i kaže 'živi s time dok te ne ubije'", kazao je Gillerman.

On je predbacio Annanu osim toga da nije spomenuo ulogu Sirije i Irana u sukobu. Diplomatija načelno može početi tek kad se obračuna s terorom, rekao je izraelski ambasador pri UN-u.

Prije toga je glavni tajnik UN-a oštro kritizirao izraelske vojne akcije u Libanonu: "U više izraelskih akcija ubijeni su libanonski civili i razorena infrastruktura. Iako Izrael ima pravo na samoobranu, pretjeranu primjenu sile mora se osuditi."

Annan je istovremeno predbacio Hezbollahu koji je u libanonskoj vladi da je čitavu naciju uzeo kao taoca, prenijele su agencije.

Pored UN-a, i Francuska i Rusija izjasnile su se za prekid vatre. Njemačka zastupa stajalište prihvaćeno na sastanku skupine G-8 da najprije budu oslobođeni izraelski vojnici i prestanu napadi Hezbollaha na izraelski teritorij prije nego što Izrael obustavi vojne operacije.