Svijet
0

Izrael objavio da je u augustu osujetio napad na konvoj premijera Olmerta

FENA
Izraelska služba unutarnje sigurnosti Shin Beth objavila je u nedjelju da je u augustu osujetila pokušaj napada pripadnika Fataha, stranke palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa, na konvoj premijera Ehuda Olmerta na Zapadnoj obali.

"Dok je premijer Olmert odlazio 6. augusta u Jericho na sastanak s Abu Mazenom (Mahmudom Abbasom), teroristi Fataha su pokušali da napadnu njegov konvoj", rekao je šef Shin Bethe Yuval Diskin na nedjeljnom sastanku kabineta, a navodi ga jedan visoki dužnosnik.

"Teroristička urota je otkrivena i sastanak se održao prema predviđenom programu", dodao je on.

Stranka Fatah sastavljena je iz nekoliko struja a nijedan detalj nije saopćen o tačnoj pripadnosti uhapšenih osoba.

Prema istom izvoru, Yuval Diskin je izjavio da su palestinske službe sigurnosti i izraelska vojska uhapsile "nekoliko terorista", ali je Palestinska samouprava "ovih dana" oslobodila neke od njih.

Šef palestinske obavještajne službe Taufik Tirawi je odlučno demantirao oslobađanje osoba umiješanih u pokušaj atentata.

Olmert i Abbas su održali satanak 6. augusta prvi put na palestinskoj teritoriji, u Jerichou, kako bi pripremili međunarodni sastanak o Bliskom Istoku, koji treba da se održi do kraja godine u SAD-u.