Svijet
0

Izrael ne želi sukob s brodom Rachel Corrie

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Izraela saopćilo je u petak da ne želi sukob s irskim brodom "Rachel Corrie" koji sa stotinama tona humanitarne pomoći plovi ka pojasu Gaze.
  • Nemamo želju za da se sukobimo. Ne želimo da se ubacimo na brod. Ako brod odluči da plovi u ( izraelsku luku) Ašdod osiguraćemo siguran pristanak i nećemo se ukrcavati, rekao je generalni direktor Ministarstva vanjskih poslova Josi Gal.

Još ranije je objavljeno da irski brod s humanitarnom pomoći plovi direktno ka pojasu Gaze, a prema najnovijim informacijama stići će u subotu oko devet sati po lokalnom vremenu ( osam sati po srednjeevropskom) do zone koju kontroliše Izrael.

  • Izrael je spreman da primi brod i istovari njegov sadržaj nakon inspekcije kako bi se osiguralo da oružje i ratni materijal nije u tovaru. Spremni smo da isporučimo svu robu Gazi, navedeno je u saopćenju ministarstva, uz najavu da će se sarađivati s UN-om i međunarodnim organizacijama kako bi se roba iskoristila za dobrobit naroda u pojasu Gaze.

Saopćenje je izdato poslije rasprave u forumu od sedam ministara u petak poslije podne u Jerusalemu. Ono nagovještava da su izraelski pokušaji da se postigne rješenje s putnicima broda zapali u ćosrokak.

Izrael je u petak, tokom cijelog dana, insistirao na tome da neće dozvoliti da brod probije blokadu pojasa Gaze, čime je zapravo pripremio teren za mogućnost još jednog sukoba s propalestinskim aktivstima. Strah od novog nasilja nadvio se nad regionom, jer Izrael ne odustaje od blokade palestinske teritorije, uprkos međunarodnom pritisku i oštrim osudama upada izraelskih komandosa na konvoj brodova u ponedjeljak, u kome je najmanje devet aktivsta poginulo.

Dobitnica Nobelove nagrade iz Irske Mairead Mcguire, koja se nalazi na brodu, izjavila je da su aktivisti odlučni da postignu svoj cilj, ali da neće pružati otpor ako izraelske snage dođu na brod.

  • Oni će nas vjerovatno uhapsiti. Ali, otpora neće biti, rekla je ona telefonom AP-u.