Svijet
0

Izrael ne teži sukobu s Iranom

FENA
Foto: AFP/FARS NEWS/File
Foto: AFP/FARS NEWS/File
Glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev izjavio je u srijedu da Izrael ne želi neprijateljstvo ni sukob s Iranom, ali kako je "jasno da je iranski nuklearni program i iranski program balističkih raketa razlog za veliku zabrinutost" cijele međunarodne zajednice.

Nedavna izraelska vojna vježba nad istočnim Sredozemljem shvaćena je kao demonstracija snage i uvježbavanje u slučaju da se ukaže potreba da se bombardiraju udaljeni ciljevi.

Američki zvaničnici su let izraelskih borbenih aviona označili kao moguću probu za napad na iranska nuklearna postrojenja.

Izraelski ministar transporta i bivši načelnik Generalštaba Shaul Mofaz izazvao je prošlog mjeseca pravu međunarodnu pometnju, izjavivši da Izrael neće imati drugog izbora već da napadne Iran ako Teheran ne zaustavi svoj nuklearni program.

Mofaz, koji je ranije također bio ministar odbrane, predstavljao je Izrael na strateškom dijalogu o Iranu s američkim zvaničnicima.

Izrael, jedina nuklearna sila u regiji, koja po ocjenama nezavisnih stručnjaka raspolaže s nekoliko stotina atomskih bojevih glava, smatra Islamsku Republiku najvećom prijetnjom po svoju sigurnost.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je više puta pozvao na brisanje Izraela s karte svijeta, a holokaust u Drugome svjetskom ratu, u kome je poginulo šest miliona Jevreja, nazvao mitom.

Javljajući o testiranju iranskih raketa, izraelski mediji podsjećaju, prenosi Tanjug, da su projektili tipa Shahab 3 prvi put isprobani 2006. i da su otada više puta prikazavani na vojnim paradama u Iranu.

U srijedu je, međutim, testirana nova, unaprijeđena verzija s dometom od 2.000 kilometara, što pokriva cijeli Izrael, Tursku, Arapski poluotok, Pakistan, Afganistan i dijelove Rusije i Ukrajine.