Ehud Barak
0

"Izrael ne sprema drugu ofanzivu u Gazi"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da Izrael ne namjerava pokrenuti još jednu ofanzivu na pojas Gaze, nakon trosedmične vojne operacije u kojoj je poginulo više od 1.300 Palestinaca i 13 Izraelaca.

"Ne namjeravamo se upustiti u operaciju Čvrsto olovo broj dva. Rekli smo da će biti odgovora (na raketnu vatru) i odgovorili smo", kazao je Barak komentirajući zračne udare na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, u nedjelju uvečer, nakon pojačane raketne i minobacačke palestinske vatre na jug Izraela.

Osvrćući se na izvještaje arapskih medija da će Hamas u četvrtak proglasiti jednogodišnje primirje, Barak je rekao: "Ne znam da li će ili neće Hamas zaista zaustaviti vatru u četvrtak. Moramo čekati i vidjeti."

Barakova izjava o vojnim planovima je suprotna najavi ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni, koja je rekla da će Izrael pokrenuti novu ofanzivu na pojas Gaze da zaustavi prekograničnu vatru.

I Barak, lider Laburističke stranke lijevog centra, i Livni, nova čelnica vladajuće partije Kadima, koja je u koaliciji s laburistima, kandidati su za novog premijera na izborima 10. februara. Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju, međutim, da najviše šansi za pobjedu ima čelnik desnog Likuda Benjamin Netanyahu.

Izraelska vojska je nastavila u ponedjeljak zračne udare na pojas Gaze, nakon što je u nedjelju ciljala sigurnosnu poziciju Hamasa i tunele za krijumčarenje oružja.

U ponedjeljak je pogođeno jedno vozilo u gradu Rafahu na jugu pojasa Gaze, ubrzo nakon minobacačkog napada na jug Izraela.

U izraelskom udaru je povrijeđeno četvoro ljudi, od kojih je jedan pripadnik Narodnih komiteta otpora podlegao ranama u bolnici.

Iako Hamas uglavnom ne stoji iza najnovijih napada, već naprotiv poziva manje organizacije da poštuju dogovor o prekidu vatre, Izrael smatra hamasovce odgovornim jer kontroliraju pojas Gaze.

Egipat u međuvremenu, prenosi Tanjug, pokušava posredovati u dugotrajnijem prekidu vatre nakon što su Izrael i Hamas 18. januara odvojeno proglasili jednostrani prekid vatre.