Avigdor Lieberman
0

"Izrael ne smije dopustiti Hamasu da diktira uslove primirja"

FENA
Avigdor Lieberman (Foto: Reuters)
Avigdor Lieberman (Foto: Reuters)
Izrael ne smije dopustiti Hamasovim islamističkim vladarima pojasa Gaze da diktiraju uslove primirja nakon nedavne eskalacije sukoba, izjavio je u ponedjeljak izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman.

Zatišje se vratilo u pojas Gaze i u južni Izrael tokom noći nakon četiri dana prekograničnog nasilja u kojem je ubijeno 19 Palestinaca, dok su posrednici iz UN-a i Egipta pomagali u dogovaranju primirja.

Lieberman, koji predvodi ultranacionalističku stranku Yisrael Beitenu, vodećeg koalicijskog partnera u vladi premijera Benjamina Netanyahua, izjavio je za Izraelski radio da će Hamas iskoristiti svako zatišje za regrupisanje prije novog kruga sukoba, prenosi Reuters.

"Cilj stvaranja primirja je ozbiljna greška jer primirje koristi Hamas da prokijumčari još više oružja", izjavio je Lieberman, dodajući da Hamas sve više dolazi u posjed moćnih raketa.

"S takvim tempu naoružavanja, Tel Aviv također može doći u njihov domet", kazao je šef izraelske diplomatije.

Centralni cilj Izraela, po riječima Liebermana, mora biti zaustavljanje krijumčarenja oružja Hamasu, a drugi cilj mora biti svrgavanje Hamasovog režima.

"Za nas je neprihvatljivo da Hamas nastavlja s terorističkim napadima", dodao je on.