Dolaskom Obame
0

Izrael ne očekuje izmjenu američke politike

FENA
Izrael ne očekuje promjenu američke politike na Bliskom istoku pod administracijom novoga predsjednika Baracka Obame, izjavio je u srijedu zamjenik premijera Haim Ramon.

"Politika SAD-a se sigurno neće mijenjati iz temelja", ocijenio je Ramon u intervjuu za državni radio.

"Ta politika se temelji na dva principa, borbu protiv terorizma i nužnosti postizanja mira na temelju dvije države", izraelske i palestinske, naglasio je on.

Poslanik Likuda Yuval Steintz, čelnik glavne opozicione desnice, podsjetio je na izjave podrške Baracka Obame Izraelu tokom svoje kampanje.

"Uvjeren sam da će, nakon izbora u februaru, Barack Obama imati izvrsne odnose s Benjaminom Netanyahuom na čelu države, s kojim je imao već dobre razgovore", dodao je Steinitz.

Bivši premijer Benjamin Netanyahu, lider Likuda, veliki je favorit na prijevremenim parlamentarnim izborima 10. februara u Izraelu.

Netanyahu je sam ocijenio u utorak da Obama shvata "očaj Izraelaca i okrutnost neprijatelja s kojim se borimo", aludirajući na palestinske islamiste Hamas, protiv kojih je pokrenuta izraelska ofanziva 27. decembra, u kojoj je ubijeno više od 1.300 ljudi.

Prema Washington Postu, Obama namjerava imenovati senatora u penziji Georgea Mitchella, tvorca mira u Sjevernoj Irskoj, kao specijalnog izaslanika za Bliski Istok, koji će biti zadužen za izraelsko-palestinski sukob.