Svijet
9

Izrael ne dopušta ljekaru Madsu Gilbertu ulazak u Gazu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Izraelske vlasti ne dozvoljavaju humanitarcu i ljekaru Madsu Gilbertu ulazak u Gazu, a sve zbog samo njima poznatih "sigurnosnih razloga".

Ovaj 67-godišnji Norvežanin poznat je po svom humanitarnom radu na palestinskim teritorijama, a samo ovoga ljeta pomogao je u liječenju više od 11.000 povrijeđenih Palestinaca za vrijeme izraelskpg bombardovanja.

Gilbert je planirao povratak u oktobru kako bi pomogao radu bolnice Shifa, ali mu izraelske vlasti ne dozvoljavaju povratak.

"Došli smo na granični prijelaz Erez, a izraelski vojnici mi nisu dozvolili ulazak u Gazu", rekao je Gilbert kojem je rečeno da ne smije ući zbog "sigurnostnih razloga".

Cijeli slučaj preuzela je norveška ambasada u Tel Avivu koja poziva izraelske vlasti da doktoru omogući nastavak humanitarnog rata te da pomognu u teškoj situaciji koja bi bila olakšana njegovim dolaskom na teren.

Gilbert smatra da je odluka o njegovom neulasku u Gazu povezana sa kritikom na račun države Izrael. Naime, on se u julu obratio svjetskim medijima kritikujući bombardovanje Gaze i ističući katastrofalne uslove rada u bolnicama u kojima je liječio ranjene.