Svijet
13

Izrael nastavlja sa razaranjem Gaze, bombardovana bolnica

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izraelska vojska izvela je zračne napada na 35 objekata u Gazi, među kojima i kuće lidera Hamasa, a pogođena je i zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova palestinske vlade u Gazi.

Očevici događaja tvrde da su u izraelskim napadima pogođene kuće člana političkog rukovodstva Hamasa Mahmouda Zehhara, parlamentarca Ismaila el-Eskara, bivšeg ministra MUP-a u Gazi Fethija Hammada i zamjenika Zakonodavnog vijeća Palestine Jemila es-Shandija.

Izraelska vojska je sa tri projektila u potpunosti uništila kuću Zehhara na jugu Gaze, a u napadu je načinjena i šteta na nekoliko obližnjih objekata.

Glasnogovornik palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi Eshref el-Kudra je saopćio da u pomenutim napadima nije bilo ljudskih žrtava. Izvori bliski policiji javljaju da su gađani objekti prethodno evakuirani zbog postojanja rizika od napada.

poredo s tim, izraelska vojska je izvela i zračni napad na bolnicu Vefa u Pojasu Gaze, koja se koristi kao rehabilitacioni centar za stare i iznemogle osobe. Napad je uslijedio neposredno nakon što je rukovodstvo bolnice pozvano da evakuira pacijente.

Direktor Bolnice Nesmen el-Ashiy je za AA kazao da u napadu nije bilo ljudskih žrtava. On je potvrdio da je izraelska vojska prethodno zatražila evakuaciju ljudi iz bolnice.

"Mi smo odbili taj zahtjev vojske. Pacijenti ne žele napustiti bolnicu i mi i dalje radimo svoj posao", kazao je Ashiy.

S druge strane, Kabinet za sigurnost pri izraelskoj vladi sinoć je održao četverosatnu sjednicu, nakon koje nisu objavljeni detalji sa iste.

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana svirepo ubijen. Nakon toga, međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započenje akciju protiv Palestinaca "Zaštitna linija“. 

Egipat je sedam dana kasnije predložio primirje i okončanje stradanja, na šta je Izrael pozitivno odgovorio jučer ujutro, ali poslije podne je odustao od primirja.

Izraelska vojska javlja da je antiraketni štit "Čelična kupola" neutralizirao dejstvo četiri rakete ispaljene iz Gaze ka Tel Avivu.

U saopćenju izraelske vojske se također navodi da je od početka operacije "Zaštitna linija" do danas iz Gaze na teritoriju Izraela bačeno ukupno 1.260 raketa, od kojih je 984 palo na zemlju, dok je 225 presretnuto antoraketnim štitom. Nije naveden podatak šta se desilo sa preostalim raketama.

Izraelska organizacija "Crvena Davidova zvijezda" javlja da je u Hamasovim raketnim napadima lakše ranjeno devet Izraelaca. U saopćenju se ne navodi precizna lokacija napada.