Svijet
1

Izrael nastavlja progon upravnika Al-Akse

Anadolija
Upravnik džamije Al-Aksa u Jerusalemu dr. Nacih Bekirat, poslije saslušanja na sudu zbog sumnje da je narušio zabranu ulaska u ovo sveto mjesto, uz kauciju je pušten na slobodu.

Bekirat je sa lisicama na rukama i nogama iz zatvora El-Moskobiye doveden na Istražni sud gdje je poslije saslušanja pušten na slobodu.

U obraćanju Bekiratovog advokata Fadija el-Kavasimija, sud je uz kauciju oslobodio Bekirata, ali je ostala na snazi zabrana ulaska u džamiju Al-Aksa.

Kavasimi je podsjetio da su izraelski zvaničnici donijeli odluku o zabrani Bekiratu da priđe na 20 metara od džamije Al-Aksa u Jerusalemu.

"Ovo je metoda da se Bekiratu zabrani ulazak u zgradu Islamskih udruženja. To je očeigledno, jer se ta zgrada nalazi u neposrednoj blizini džamije Al-Aksa", kazao je Kavasimi.

Izraelska policija je prošle sedmice u nedjelju donijela odluku da u narednih šest mjeseci Bekirat ne može imati pristup džamiji Al-Aksa zbog čega mu je odmah određen kućni pritvor. Bekirat je uhapšen za vrijeme posjete Uredu za islamska uduruženja koji se nalazi pored džamije Al-Aksa.